12.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleJavna tribina „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU"

Javna tribina „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU”

Javna tribina pod nazivom „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU” održat će se na otvorenome, dana 11. lipnja s početkom u 18.30 sati u kinu Jadran.

Na navedenoj tribini koju organizira udruga Sigurnost u prometu uz potporu grada Dubrovnika, povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti uz ostale će izlagati i najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti, Slavko Sakoman, primarius te redoviti profesor psihijatrije i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Sveučilište u Zagrebu.

Bivša ovisnica o teškim drogama, ispričat će svoju životnu priču.

-Nažalost u Hrvatskoj pa tako i u našem gradu je uočen ozbiljan porast broja ovisnika o svim vrstama opijata. Od 2011. do 2019., u zemlji je u porastu broj pušača, osoba koje piju alkoholna pića, konzumiraju drogu, ali i sredstva za smirenje. Trend je zabrinjavajući.

Relativno najveći porast uporabe između 2011. i 2019. utvrđen je za uporabu kokaina, za oko četiri puta u 2019. u odnosu na 2011. Primjerice, kokain je u 2011. godini uzimala oko jedna od 100 osoba u dobi od 15 do 34 godine, a u 2019. je to činila oko jedna od 25 osoba te dobi. Ti zabrinjavajući podaci ukazuju na potrebu za hitnim intervencijama u ovom području, prije svega donošenjem nacionalne strategije suzbijanja zloporabe sredstava ovisnosti, kao i oblikovanje učinkovitih preventivnih strategija.

Rezultati istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti u 2019. stavljaju zloporabu sredstava ovisnosti na vrh javnozdravstvenih prioriteta u Republici Hrvatskoj, ističu iz udruge Sigurnost u prometu.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA