15.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 2 listopada, 2025
HomeVijestiUSPJEH Hotela Lapad: Više od polovice zaposlenika su Dubrovčani, domaćeg čovjeka treba...

USPJEH Hotela Lapad: Više od polovice zaposlenika su Dubrovčani, domaćeg čovjeka treba platiti

Naši prihodi ove i iduće godine sigurno neće rasti puno, ali zbog inflacije ljudi imaju sve manje novaca i moramo podizati plaće zaposlenika iz dobiti od koje bi trebali investirati u hotel – rekao je u razgovoru za dubrovniknet.hr direktor Hotela “Lapad” Hrvoje Brbora, s ponosom ističući kako je između stotinu zaposlenika čak 70 Dubrovčana.

Hotel Lapad treći put je zaredom u konkurenciji srednjih poduzeća dobitnik plakete Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, koja se već 28 godina dodjeljuje najuspješnijim trgovačkim društvima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ovo priznanje HGK za poslovanje u 2024. godini treći puta zaredom najbolje i govori o poslovnom uspjehu ovoga poduzeća i hotela koji posluje od 1914. godine, ‘preživio’ je tri rata, globalnu pandemiju i dugotrajnu obnovu Lapadske obale. No još je jedan važan razlog zbog kojeg bi ukupno dubrovačko turističko gospodarstvo trebalo proslaviti njihov poslovni uspjeh – riječ o hotelu domaćih vlasnika čiji su zaposlenici domaći ljudi.

 Hrvoje Brbora, direktor Hotela Lapad govori o ovom velikom uspjehu.

– Prva nam je Zlatna kuna bila najvažnija i najteža jer smo je dobili za razdoblje kada smo u susjedstvu, na Lapadskoj obali imali opsežne građevinske radove i tada je zaista nismo očekivali. No ipak su naši rezultati i u tom razdoblju bili izvanredni među svim srednjim poduzećima u cijeloj Županiji. Kada smo prošli to teško razdoblje, znali smo da ćemo ovu nagradu ponoviti što se evo i ponovilo treći put zaredom što je opet jedinstven slučaj u Županiji. Parametri po kojima Komora dodjeljuje ovo priznanje vrlo su mjerljivi, iznosi prohoda i dobiti, plaće zaposlenika, sve  stvarno  mjerljivi kriteriji, a ne nagrada koju dodjeljuje nekakav žiri za umjetnički dojam, što nam je izuzetno važno. S jedne strane to mi je drago,  a s druge bih volio da ima više konkurentskih poduzeća i uspješnijih i boljih poduzeća u Županiji od nas, ali izgleda da nema.

Još je važnije jer su nagrađeni rezultati kolektiva u kojem su zaposlenici uglavnom domaći ljudi. Dok druge hotelske kuće jedva iznose sezonu i s uvoznom radnom snagom u Vašem hotelu samo domaći?  

– Velika većina zaposlenika su domaći, od sto zaposlenika 70 njih su baš Dubrovčani, a ostali iz drugih dijelova Hrvatske i Hercegovine, a nemamo nijednog zaposlenika s Dalekog istoka, Nepalaca ili Filipinaca. Mislim da smo tvrtka od sto zaposlenika, vjerojatno jedini na Jadranu koja uopće nama stranih radnika. To je naša odluka da idemo u tom smjeru koja nije bila laka. Nije lako pronaći ljude niti ih zadržati, ali borimo se. Vidimo da i država već pomalo koči izdavanje radnih dozvola za stranice. Mi sve to drugačije gledamo jer smo iz Grada, što je sasvim druga priča nego kada je vlasnik hotela neki fond, a uprava negdje u Poreču. Naši zaposlenici međusobno pričaju samo hrvatski što u nekim drugim hotelima niti na recepciji nije slučaj.

Primjećuju li gosti da u hotelu nema stranih radnika?

– Možda primjećuju, a negdje drugo to komentiraju, ali im se sviđa i znaju pohvaliti kombinaciju starih i mladih zaposlenika u hotelu. U našem restoranu imamo ljude koji rade ovdje već 40 godina i danas rade s momcima od dvadesetak godina, studentima na praksi. Imamo još uvijek nekoliko zaposlenika koji rade u hotelu Lapad od njegova proširenja 1986. godine, a oni nose onaj duh „Hotelskog Dubrovnik“, koji kod nas nije pregazio korporacijski.   

Kakva će situacija, posebno u našem ugostiteljstvu biti dogodine, ili za nekoliko godina kad već ove sezone imamo tvrtke u kojima je zaposlena polovica stranih zaposlenika?

– Stoji sve da domaćeg čovjeka treba platiti, no problem je što je jednostavno manje ljudi i sve nas je manje, manje je djece. Nadalje ta djeca se više obrazuju pa ne žele raditi kao konobari i kuhari, a ako se nakon fakulteta žele vratiti u Dubrovnik, teško mu je riješiti stambeno pitanje. Imamo i neke nove situacije, druge poslove kao što je taksi Uber koje je odveo iz ugostiteljstva dobar dio mladih ljudi koji bi bili dobri konobari i kuhari. Nova je situacija i da mladi ljudi možda više ne žele raditi sedam, osam sati u komadu. U budućnosti ćemo vidjeti i sve više potražnje za fleksibilnim radnim mjestima. Tu nije riječ o plaći, već o tome što netko želi i može raditi koliko i kada ga je volja. Naši prihodi ove i iduće godine sigurno neće rasti puno, ali zbog inflacije ljudi imaju sve manje novaca i moramo podizati plaće zaposlenika iz dobiti od koje bi trebali investirati u hotel.

Kakvi će biti poslovni rezultati za ovu godinu. Pred Hotelom Lapad još je više od mjesec dana posla?  Jesu li gosti Hotela Lapad još uvijek s istih tržišta, pretežito britanskog?

– Polovica gostiju i dalje su Englezi, iza njih slijede Amerikanci do 25 posto, a nakon njih Skandinavci i gosti iz zapadne Europe. Što se tiče dolazaka Engleza tu smo ‘jači’ nego Grad gdje je 25 posto gostiju iz Velike Britanije.  Rezultati će i ove godine biti na razini lanjskih čime smo vrlo zadovoljni. Očekivali smo na početku  da ova sezona neće biti laka i da će biti izazova koji se jesu pojavili, ali smo uspjeli ostvariti čak i jedan, dva posto bolje rezultate nego lani i  financijski i po broju noćenja. Primijetili smo nešto slabiju izvanpansionsku potrošnju, no to je  trend koji nije samo kod nas već i u Italiji, Španjolskoj itd. Inflacija je učinila svoje, sve su cijene porasle. Mi na našem baru nismo podignuli cijene već treću godine, ali gosti jednostavno manje troše jer je i njih okrznula inflacija. Nadalje, pojava niskotarifnih letova dovela je u Dubrovnik drugu strukturu gostiju koji prije nisu dolazili, a imaju manji budžet za potrošnju.

Kakve su najave za novu sezonu 2026.?

– Sezonu završavamo 15. studenoga, a ponovo krećemo pred Uskrs i nadamo se dobroj sezoni. Voljeli bi raditi cijelu godinu, ali jednostavno zbog malog broja  letova prema Dubrovniku to još nije isplativo.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA