25.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 srpnja, 2025
HomeKolumneKuhamo i pečemo s AnomScarpaccia ili iznošena cipela - evo ideje za prilog nedjeljnog objeda! Još...

Scarpaccia ili iznošena cipela – evo ideje za prilog nedjeljnog objeda! Još ga stignete napraviti

Obožavam talijansku kuhinju, ne samo zbog pizze i paste, već što su od tako jednostavnih stvari znali napravit vrhunska jela (uostalom kao i što je to u našoj kuhinji). Scarpaccia je upravo takvo jelo i kada sam je prvi put spremala nisam očekivala puno, ali bila je izvrsna! Pa tako danas dijelim s vama recept za ovo jednostavno jelo, originalno iz Toskane, koje se tradicionalno priprema od tikvica.

Riječ “scarpaccia” doslovno znači “stara cipela”, što sugerira da je jelo bilo jednostavno i skromno, no unatoč tome, izuzetno  je ukusno.

Napisala: Ana Antunović

Sastojci:

– 2 tikvice

– 1 kapula

– 5 žlica brašna (ovisno o količini tekućine koja ostane od tikvica)

– Sol i papar

– Opcionalno: 1 jaje i malo naribanog parmezana

Priprema:

Tikvice naribajte i posolite. Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta kako bi pustile vodu. Nakon toga ih dobro ocijedite, najbolje kroz krpu, a tekućinu sačuvajte.  Kapulu narežite na polumjesece, pa spojiti s tikvicama.

U vodu od tikvica dodajte malo maslinovog ulja, brašno (po izboru, ja sam koristila glatko i kukuruzno), sol, papar, a jaje možete i ne morate dodati. Smjesa treba biti nešto gušća od palačinki, a onda u nju dodajte tikvice i luk. Dobro izmiješajte, pa smjesu ravnomjerno rasporedite na prethodno nauljeni ili papirom za pečenje obložen pleh. Smjesa treba biti ravna i tanka, a u pola pečenja na vrh pospite parmezan.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, ili dok scarpaccia ne postane zlatno-smeđa i hrskava na rubovima.

Scarpaccia se može poslužiti topla ili hladna, kao predjelo, prilog ili lagani obrok. Možete je poslužiti uz salatu ili jogurt kao osvježavajući dodatak, a odlična je i kao snack za plažu.

Video recept pogledajte na mom profilu Kuhana i Pečena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA