19.8 C
Dubrovnik
Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNajstarija vinova loza na svijetu stigla na Pelješac

Najstarija vinova loza na svijetu stigla na Pelješac

Na svečanoj dodjeli reznice najstarije loze na svijetu koja je održana u subotu 11. ožujka u Mariboru ovogodišnji dobitnik bila je i Poljoprivredna zadruga Putniković. Riječ je o jedinoj biljci na svijetu koja ima svoj muzej i svoju himnu te je 2004. upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Starost vinove loze potvrdili su stručnjaci metodom brojenja godova i inkrementalnoga datiranja te je ustanovljeno da je stara više od 400 godina. Posađena je krajem srednjega vijeka dok su Maribor opsjedali Turci. Preživjela je razne ratove, požare i bolesti.

Kuća stare trte na kojoj se nalazi loza bila je dio gradskih zidina, a odnedavno je pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej vina. Od sorte vinove loze žametovke u prosjeku se godišnje proizvede oko 30 litara vina, kojim se pune male boce od 0,25 l te se poslužuje samo važnim gostima.

Na svečanoj dodjeli reznice je zaposleniku pelješke zadruge Tonćiju Rabušiću uručio gradonačelnik Maribora Aleksandar Saša Arsenovič. Poljoprivredna zadruga Putniković u travnju planira posaditi darovanu sadnicu ispred Muzeja vina, koji će u budućnosti postati središtem cjelokupne građe vezane za vinogradarstvo i vinarstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA