14.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaKulturaŠto bismo mi bez Igara? Intendantica naglasila neuništivost kulture, gradonačelnik obećao više...

Što bismo mi bez Igara? Intendantica naglasila neuništivost kulture, gradonačelnik obećao više javnih trgova za pozornice

Ususret Festi svetog Vlaha u hotelu Dubrovnik Palace organizirano je prigodno druženje u opuštenoj atmosferi na kojemu su se nazočnima obratili gradonačelnik mato Franković, zamjenik župana Joško Cebalo i intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Intendantica pred kojom je njena posljednja festivalska sezona nakon koje se oprašta od Dubrovačkih ljetnih igara, barem u ovoj funkciji, ispričala je jednu sličicu koju je doživjela lani na brodu s Lokruma nakon predstave “Krvava svadba” kada je u razgovoru s jednim bračnim parom čula njihove riječi: Što bismo mi bez Igara?

Ispričala je i kako te riječi nisu u njoj odjeknule na isti način tada i danas, te je naglasila kako su Igre neprocjenivo obilježje Dubrovnika. Priznala je i kako je oduvijek osluhnivala komentare publike, kako se redatelji i pribojavaju njihove reakcije, ali kako je od svega najvažnije da upravo to svjedoči kako građani iz cijele Hrvatske, pa i susjednih zemalja prate događanja na Igrama.

I tako već 74 godine što je jasan pokazatelj da kulturu ništa ne može zatrti i da su Igre veće od nas – poručila je intendantica.

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako će se što se tiče financijske potpore Grada Igrama, situacija vratiti na predpandemijsko vrijeme, a obećao je i kako će napraviti sve da javni gradski prostori ponovno postanu pozornice Igara. Istaknuo je pri tome Gundulićevu poljanu.

“Važno je odmah na početku istaknuti da se financijski okvir 74. igara vraća na pretpandemijsku razinu, na 2019. godinu. Isto tako, želim ovom prilikom kazati kako će Dubrovačke ljetne igre biti dubrovačke, i da će uvijek živjeti s našim gradom i građanima, do onog trenutka dok građani te iste igre komentiraju. Kada komentari izostanu, tada nešto moramo mijenjati. Dakle, s nestrpljenjem iščekujem komentare, kako pozitivne tako i negativne. Siguran sam da ćemo kao i uvijek pronaći model kako biti uspješniji, pozitivniji i kvalitetniji. Grad Dubrovnik će učiniti sve da osigura nove javne prostore u budućnosti te da time pokažemo kako može postojati simbioza gospodarstva, Grada i umjetnosti”, kazao je gradonačelnik u svom govoru.

Zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo u svom je govoru naglasio važnost educiranja i odgajanja mlađih generacija kao festivalske publike koja će sačuvati tradiciju Igara.

“Želim poručiti kako je potrebno sačuvati igre, koji su jedan od osnovnih dijelova dubrovačke i hrvatske kulture, identiteta i tradicije. Siguran sam kako ćemo, zajednički u tome i uspjeti. Veselimo se novom izdanju 74. ljetnih igara”, poručio je zamjenik župana Cebalo.

Predstavljanju programa u hotelu Palace nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnik zadužen za dramski program Saša Božić, te drugi brojni uzvanici.

Svečano otvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara očekuje se 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha uz stihove Himne slobodi i podizanje zastave Libertas. U 47 dana trajanja kulturno-umjetničke manifestacije, više od tisuću umjetnika pred međunarodnom će publikom izvesti oko 70 atraktivnih dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA