21.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleSveti Juraj - svetac koji je ubio zmaja i spasio djevojku, ali...

Sveti Juraj – svetac koji je ubio zmaja i spasio djevojku, ali i simbol proljetnog preporoda prirode

Danas se po katoličkom kalendaru obilježava spomendan Svetog Jurja, Đurđa, koji je je kroz godine i tradiciju postao zaštitnik za mnoga životna područja, a posebno mu se pripisivala zaštita od zaraznih bolesti. Ubraja ga se u četrnaest svetih pomoćnika. Zagovara ga se kod ratne opasnosti, groznice, kuge, za lijepo vrijeme,a zaštitnik je domaćih životinja, zemlje, usjeva, ratara, pastira, svih obrta u svezi s ratovanjem…

Na likovnim prikazima, sveti Juraj u Istočnoj i Zapadnoj Crkvi, najčešće se može vidjeti sa zmajem. U počecima kršćanstva zmaj je simbol zla, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo. Prema legendi sveti se Juraj na plaži borio sa zmajem, poput Perzeja u antičkoj mitologiji, izvan gradskih zidina kako bi spasio kraljevu kći koju je trebalo žrtvovati. U tom obliku nastala je priča prvi put spomenuta u Zlatnoj legendi (Legenda aurea) iz 13. stoljeća koja je radnju smjestila u grad Silenu u Libiji. Neka druga vrela spominju grad Bejrut u Libanonu, gdje se je isto dogodilo Perzeju.

U slavenskim krajevima pak sv. se Jurja može poistovjetiti sa staroslavenskim božanstvom Jarilom, koji se u proljeće vraća iz podzemnog svijeta i donosi preporod.

Prema rekonstrukciji slavenske mitologije iz proučavanja običaja i narodnih pjesama, Jarilo je Perunov i Mokošin sin, kojeg po rođenju otimaju kolendari iz podzemnog svijeta kojim vlada Veles. Čim je stasao u snažnog mladića, Jarilo napušta podzemlje u vlažnim korijenima Stabla svijeta, te se želi oženiti. Kreće na put prema Perunovom dvoru, do kojeg dolazi kroz svijet ljudi i kroz svijet životinja te donosi donosi proljeće – novu snagu, preporod vegetacije i radost života.

Čestitamo imendan svima, koji ga danas slave, ali i svim Sočanima i Salačkama, koji danas slave svoga zaštitnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA