33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSVJETSKI DAN KNJIGE: udobno se smjestite - čeka vas kviz, pričanje bajki,...

SVJETSKI DAN KNJIGE: udobno se smjestite – čeka vas kviz, pričanje bajki, Otpisani klan, Luko Paljetak, fra Ivan Kramar…

Danas, 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Ove godine manifestacija Noć knjige, kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju i promidžbi knjige, po prvi puta održava se u virtualnom svijetu, a tema su knjige koje su promijenile svijet kao i sama promjena koja je zahvatila sve nas. Uz poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’ Dubrovačke knjižnice će na sam dan manifestacije, četvrtak, 23. travnja objavljivati sadržaje putem svoje Facebook stranice koji su pripremljeni za ovu prigodu.

Knjižničarke Znanstvene knjižnice Ingrid Pavličević, Marinka Ulaga i Josipa Vragolov će u 15 sati u trajanju od tri minute reći malo više o knjigama koje su promijenile svijet, a dio su Spomeničke zbirke Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

U suradnji s kulturnim društvom Aster Dubrovnik, od 16 sati, naratorica Vanja Balent će uz pomoć snimatelja Miša Sorića, ispripovijedati bajku Oscara Wildea „Zvjezdani dječak“ u maniri kamišibaj kazališta (malo papirnato kazalište koje je nekad bilo jako popularno na ulicama Japana), prateći ilustrirane podloške Marka Balenta i Mire Kliček.

Na Facebook stranici Odjela za djecu i mlade od 17 sati kreće projekt „Volim knjigu“ kojeg su realizirale knjižničarke Nikolina Miloslavić i Dijana Perić, u kojem će učenici drugog razreda Osnovne škole Marina Getaldića čitati priče koje su ih potakle da budu bolji ljudi.

Zatim u 18 sati slijedi prvi online kviz na temu “Knjige koje su promijenile svijet” koji će se prenositi putem Facebooka, a kojeg su osmislile knjižničarke Deša Ficović Kosović, Paula Raguž, Katarina Palinić i Tija Nenadić. Kviz je koncipiran tako da se publici na zabavan način približe neke zanimljivosti o knjigama koje su mijenjale čovječanstvo. U kvizu može sudjelovati tko želi (nema dobne granice), samostalno ili biti dio ekipe. Kviz sadrži i kultne naslove i njihove ekranizacije, ima slika, kao i pomoć jokera. Za sve informacije potrebno je pratiti Facebook stranicu Odjela za djecu i mlade i Dubrovačkih knjižnica.

Nakon kviza, u 20 sati, dubrovačka grupa Otpisani klan, pripremila je jednu malo drukčiju audiovizualnu interpretaciju Gundulićeve i Gotovčeve “Himne slobodi” koja će se također moći pogledati na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.

Svoje pjesme čitat će i akademik Luko Paljetak i predstojnik franjevačkog samostana u Pridvorju fra Ivan Kramar, a tijekom dana prikazivat će se i drugi brojni zanimljivi sadržaji i neka iznenađenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA