30 milijuna slijepih i slabovidnih ne može putovati samostalno, Dubrovnik je napravio iskorak da im pomogne

Hrvatski savez slijepih, Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik u sklopu projekta DANOVA su 26. rujna 2022. organizirali posjet terminalu Zračne luke Dubrovnik, te treći sastanak sa dionicima u Studentskom domu u Dubrovnik kako bi se relevantni dionici, zainteresirana javnost i mediji upoznali sa ostvarenim poboljšanjima pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama kroz pilot akcije projektnih partnera.

Pored hrvatskih partnera, događaju su se pridružili projektni partneri iz Crne Gore (Aerodromi Crne Gore) i Mađarske (Budapest International Airport).

Zračna luka Dubrovnik je kroz svoje pilot akcije ugradila ukupno 150 metara vanjskih te 240 metra unutarnjih taktilnih linija vodilja. Postavljeno je i 55 taktilnih polja upozorenja, od toga 19 izvan, a 36 unutar terminala, te 6 planova taktilne orijentacije. Zračna Luka Dubrovnik kao i Lučka uprava Dubrovnik poboljšala je pristupačnost svojih mrežnih stranica slijepim i slabovidnim osobama.

Lučka uprava Dubrovnik je pored potpune prilagodbe mrežne stranice slijepim i slabovidnim osobama označila interesne točke unutar putničkog terminala Luke Dubrovnik u Gružu kontrastnim naljepnicama sa Brailleovim pismom.

U sklopu projekta provedene su i edukacije osoblja zračne luke, lučke uprave te ostalih dionika s ciljem podizanja razine svijesti i unaprjeđenja kvalitete ophođenja prema slijepim i slabovidnim osobama.

Izjava izvršne direktorice Andreje Veljača ispred Hrvatskog saveza slijepih:

„Prema procjenama Europske unije slijepih (EBU), 96 % prijevoznih sustava u Europi još uvijek nije u potpunosti pristupačno osobama oštećena vida, a zemlje Dunavske regije u tome ne čine iznimku. Stoga preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba ne može putovati samostalno. Iako postoji zakonska regulativa na nacionalnoj i europskoj razini koja se odnosi na pristupačnost, zbog nedostatka stručnosti i nedovoljne raspodjele sredstava, mnogim državama Dunavske regije teško je osigurati njihovu pravilnu provedbu i primjenu.

Međutim, ovaj projekt omogućio je suradnju stručnjaka u području osoba oštećena vida, u području putničkog prometa i prijevoza, kao i inovacija, na međunarodnoj razini i sa zajedničkim ciljem, ali i opipljivim rezultatima kao što su primjerice taktilne linije vodilje, brajične oznake i naljepnice, pristupačne mrežne stranice i aplikacije.

Zaista nas iznimno veseli što su naši partneri ti koji će se istaknuti svojim primjerom te potaknuti srodne organizacije na djelovanje s ciljem unaprjeđenja mobilnosti i pristupačnosti prometnih infrastruktura za osobe oštećena vida.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.