23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijesti28 NOVOOBOLJELIH U HRVATSKOJ Danas će biti dostupne odluke i upute za...

28 NOVOOBOLJELIH U HRVATSKOJ Danas će biti dostupne odluke i upute za rad za prvu fazu

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj popeo na 2009. Nakon konferencije za medije javnosti će biti dostupne odluke i upute za prvu fazu.

– U protekla 24 sata imamo potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj oboljelih 2009. Testirano je 3 213 osoba, jučer 1360. Broj pozitivnih nalaza pada, danas je to 6.65 posto. Prosječna dob obojelih je 51 godina, 54 posto su žene, a 46 posto muškarci. Četiri je više hospitaliziranih, 21 pacijent je na respiratoru, 982 osobe su ozdravile. Od jučer imamo jednu preminulu osobu, radi se o štićenici doma iz Splita 1928. godište, ukupno je 51 osoba preminula – kazao je Krunoslav Capak.

-S obzirom na zaključak koji je donijela Vlada danas je Stožer Civilne zaštite donio 4 odluke, a koji će se primjenjivati od 27. travnja, odluke će biti objavljene nakon konferencije za medije. Biti će objavljene i preporuke HZJZ. Pretpostavljam da će biti pitanja, danas će to biti dostupno. Razjasniti ćemo sve što bude nejasno. Ovim odlukama omogućava se rad trgovinama, osim onim u centirma, omogućava se rad uslužnim djelatnostima, a još uvijek ne mogu raditi oni koji imaju bliski kontakt s klijentima – kazao je između ostalog ministar Davor Božinović.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovina na benzinskim crpkama – rekao je Božinović.

Capak je rekao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja, škole i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi.

-Hrvatska ide prema otvaranju i popuštanju, ali sve će ovisiti o svakome od nas hoćemo li se pridržavati epidemioloških mjera – dodao je Božinović koji je još kazao kako je cilj da se stalno radi korak naprijed.

Što s trgovinama s robom?

-Pri promišljanju kako dopustiti prodaju tekstila, a koji se ne nalaze u trgovačkim centrima vodili smo se nekim činjenicama. Prva činjenica je da nije dokazan prijenos virusa preko tekstila, postoje radovi i o preživljavanju pan- korona grupi virusa, koji nam govori o tome da ne može preživjeti dugo van stanice. Zbog toga će se gdje god je to moguće preporučiti da se roba ne isprobava na licu mjesta, nego da se kupi takva ili se odnose doma i proba. To ograničenje i preporuka se odnosi na onu vrstu tekstila koje se oblače preko glave, jer je tu rizik najveći. S obzirom da virus ne može preživjeti dugo van stanice, ona roba koja se vrati bi se trebala ostaviti da stoji pet dana kada se očekuje ako je i bilo virusa kako će on i uginuti – rekao je Capak.

Javni prijevoz?

-Ne možemo znati da li će se moći provoditi nadzor i kontrola, ali smo vodili računa o tome da se to treba vrlo široko iskomunicirati s medijima, ali i s građanima, gdje građani na broj 113 mogu uputiti bilo kakvo pitanje. Što se tiče detalja, higijena, dezinfekcija i obavještavanje u javnom prijevozu kao i distanciranje i nošenje maski je najvažnije – rekao je Capak.

Sve preporuke koje smo dali će biti vrlo brzo objavljene nakon konferencije – napomenuo je još Capak.

Kada će se otvoriti teretane, tržnice, auto škole?

-Štandovi na tržnicama već rade, mogu se neki proizvodi prodavati na tim klupama. Danas smo to proširili i osim voća i povrća, to mogu biti i jaja i med… Auto škole je pitanje koje ćemo razmotriti. Dobili smo informacije da se teorijski dio može organizirati online, a uz preporuke mislim da će se moći organizirati i praktični dio, no to je pitanje koje ćemo razmotriti – dodao je Božinović

-O teretanama smo raspavljali, da ne dopustimo odjednom sve je jako bitno i odjednom previše toga, prvo smo omogućili sport za sportaše koji se pripremaju za natjecanja. Trebamo malo pričekati da vidimo kake će se otvaranje ovih mjera odraziti na epidemiološku situaciju – odgovoroio je Capak.

Hrvatska će po pitanju granica pratiti EU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA