29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijesti26 ZARAŽENIH U DNŽ Troje se zarazilo u Austriji, među njima i...

26 ZARAŽENIH U DNŽ Troje se zarazilo u Austriji, među njima i jedan liječnik

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji trenutno je 26 osoba oboljelo od koronavirusa, a dva su nova slučaja, rečeno je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. Od jučer su potvrđena četiri nova slučaja od kojih se za tri smatra kako su se zarazili u Austriji, među njima je i jedan liječnik Hitne medicinske službe.

-Imamo dva nova zaražena, odnosno ukupno 26. To znači da je stanje stabilno, ali dakako jednako ozbiljno. Čuli smo na konferenciji Nacionalnog stožera kako je pacijent na respiratoru u Dubrovniku, to je bio lapsus, radi se o Kliničkoj bolnici Dubrava, a ne o Dubrovniku – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

-Trenutno u DNŽ imamo 26 osoba kojima je potvrđen koronavirus, do sada je u Zagreb poslano 165 uzoraka. Trenutno imamo sedam hospitaliziranih pacijenata i 19 ih je u samoizolaciji. U karanteni su četiri osobe, tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke. Od jučer nismo imali kršenja mjera samoizolacije – kazao je načelnik županijskog stožera Civilne zaštite Joško Cebalo.

-I dalje naš broj djelantika ostaje isti, jedan je liječnik u samoizolaciji i dobrog je stanja. Od ovo dvoje pacijenata koji su jutros potvrđeni, jedan je hospitaliziran, a od ovih prethodinh sedam jedna osoba je puštena u kućnu samoizolaciju. Pohvaljujem studente dubrovačkog Sveučilišta koji su napravili zaštitne maske koje se mogu više puta iskoristiti nakon dezinfekcije –  kazao je ravnatelj Marijo Bekić.

-Od jučerašnje konferencije imali smo 2+2 novooboljela. Od toga dvoje ljudi su bračni par koji su bili u Austriji i vjerojatno su se tamo zarazili, jedna osoba je isto bila u Austriji za koju također pretpostavljamo da se tamo zarazila, četvrta osoba je kućni kontakt već poznate osobe koja je pozitivna i od te obitelji smo uzeli još uzoraka tako da je moguće da ćemo imati još pozitivnih unutar te obitelji – rekao je ravnatelj Zavoda Mato Lakić.

Luka Lulić iz Zavod za hitnu medicinu rekao je kako je jedan od četvero novih zaraženih liječnik iz hitne medicinske službe.

-Jedan od ove četiri zaražene osobe je liječnik hitne medicinske službe. On je bio 20 dana u Austriji, nije bio u fizičkom kontaktu niti na Hitnoj niti sa bilo kojim stanovnikom, dobrog je općeg stanja, pet je dana imao vrlo blage simptome u vidu grlobolje i blage povišene temperature, zadnja dva dana nema nikakve simptome. Pozivam sve da govore istinu, nema razloga da zataškavaju bilo kakav podatak, jer to je bitno i za njih i za našu službu – rekao je Lulić.

-Provodimo sve odluke normalno, jučer na svim punktovima gotovo sve osobe su imale propusnice. Izlazimo u susret onoliko koliko je to moguće i omogućavamo osobama kada je to nužno da bez propusnice mogu prijeći do posla ili obaviti određene važne poslove. Jučer smo obavili više desetaka provjera samoizolacije i sve koje smo provjeravali nađeni su kod njihovih kuća – kazao je načelnik PU dubrovačko – neretvanske Ivan Pavličević koji je dodao kako neki poslodavci nisu stigli uručiti propusnice svojim radnicima.

Tko će raditi u Studentskom domu ukoliko bi to bilo potrebno?

-Studentski dom ćemo organizirati u suradnji s primarnom zdravstvenom zaštitom i sa privatnim ustanovama. To je u ovome trenutku Poliklinika Glavić koja bi dala svoje medicinske sestre, a primarna zdravstvena zaštita liječnike. Radi se o dva odvojena objekta koji su dobro izlolirani – kazao je Bekić.

Mato Lakić je kazao kako trenutno nemamo novih zaliha i nema najave za dolazak novih testova, ali je dodao kako to nije samo problem DNŽ, nego cijele Hrvatske.

Što se tiče Kalosa, ravnateljica je opovrgnula sve navode iz medija, kazao je župan, koji je još dodao kako se očito radi o izmišljanju situacije.

-Tražili smo očitovanje od ravnateljice gdje ona sve opovrgava, imali smo do sada u dva navrata pritužbe liječnika na Kalos, ali se utvrdilo da je ravnateljica i tada bila upravu. Provjerit ćemo i ovaj slučaj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA