32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA: Postoje li dvostruki kriteriji kad se radi o pristupnim putevima građevinskim...

ŽUPKA: Postoje li dvostruki kriteriji kad se radi o pristupnim putevima građevinskim parcelama?

Vijećnici Općinskog vijeća Župe dubrovačke iz Župske stranke nisu prihvatili prijedlog Zaključka, kojim se privatnom investitoru prodaje dio javnog puta, koji je doduše pristupni put za buduću građevinu, ali kojim se služe i drugi mještani. U priopćenju, koje potpisuje predsjednik ŽUPKE Antun Bašić, postavlja se pitanje jesu li kriteriji za sve isti i hoće li prodajom javnog zemljišta, ostali, okolni objekti ostati bez pristupne ceste? Cjelovito priopćenje donosimo u nastavku.

-Na 29. sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke održanoj 9. veljače 2021. pod točkom 12. našao se “Zaključak” o prodaji dijela puta, koji je u Općinskom vlasništvu, putem javnog natječaja. Navedeni “Zaključak” našao se na dnevnom redu inicijativom investitora koji na susjednoj parceli gradi svoj građevinski objekt.

Interes investitora za otkup predmetne parcele je legitiman, ali izjave načelnika koji je na vijeću iznio niz dvojbenih komentara u teatralnom pokušaju uvjeravanja vijećnika u ispravnost ovakvog “Zaključka” krajnje su dvojbene i neutemeljene.

Načelnik Silvio Nardelli je u raspravi na temu raspisivanja javnog natječaja za otkup dijela puta, između ostalog, ustvrdio kako postoji nemogućnost daljnjeg korištenja te da Općina nema razloga „braniti“ odnosno zadržati predmetni dio puta.

Vijećnici ŽUPKE su bili slobodni iste tvrdnje provjeriti s vlasnicima okolnih parcela koji su ostali zatečeni sadržajem predloženog “Zaključka” jer se navedenim putem koriste posljednjih 45 godina. Prodajom dijela puta uskraćuje se pravo korištenja javne površine kojom se koriste stanari susjednih parcela.

Ovakav “Zaključak” koji vijećnici ŽUPKE nisu podržali, nepovoljan je za stanovnike Župe dubrovačke, pa tako i za Općinu Župa dubrovačka, a potencijalno i za investitora; Jer, u slučaju da se na javni natječaj javi treća strana s boljom ponudom, put bi pripao trećem vlasniku i time bi investitor ostao bez pristupa vlastitoj parceli. Na tu činjenicu je odmah upozorio vijećnik Petar Vuletić, na što je načelnik odgovorio kako u tom slučaju Općina može poništiti javni natječaj.

Takav stav načelnika u potpunosti zapostavlja interese vlasnika susjednih parcela i može se tumačiti kao direktno pogodovanje investitoru, a to može prouzročiti i pravne postupke protiv Općine. Stoga strogo osuđujemo stavove načelnika Općine izrečene na Općinskom vijeću.

Postavlja se pitanje: Postoje li dvostruki kriteriji kada se radi o pristupnim putevima građevinskim parcelama? S jedne strane Općina uglavnom mještanima, koji žele graditi na svojoj parceli, postavlja uvjet “darovanja” dijela čestice zemlje Općini, u svrhu pristupnog puta koji će postati javno dobro, i to bez naknade. S druge strane očito se probranim investitorima to isto javno dobro prodaje po najnižoj mogućoj cijeni. Postoje li dvostruki kriteriji, prosudite sami, stoji u priopćenju, koje potpisuje Antun Bašić, predsjednik Župske stranke – ŽUPKA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA