30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA: Općina je mogla urediti barem jedno reciklažno dvorište, ali to nije...

ŽUPKA: Općina je mogla urediti barem jedno reciklažno dvorište, ali to nije napravljeno

-Donošenjem Plana gospodarenja otpadom Župa dubrovačka je konačno napravila korak naprijed prema održivom gospodarenju otpadom, ali ne možemo biti zadovoljni jer je to naša Općina napravila posljednja u županiji – stoji u priopćenju Župske stranke koje prenosimo u nastavku.

-Gospodarenje otpadom predstavlja prioritetno pitanje zaštite okoliša i jedno je od najzahtjevnijih područja u smislu usklađivanja sa standardima EU. Okvir za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u RH postavljen je donošenjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom 2013., a na sjednici vlade 05.01.2017. usvojen je PGO RH 2017-2022. Njime su stvoreni preduvjeti za korištenje sredstava iz Operativnog programa fondova EU.

Općinsko vijeće Općine Župa dubrovačka je 5. ožujka 2018. godine usvojilo Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada kojom je cilj smanjiti broj odlagališta komunalnog otpada, urediti mrežu zelenih otoka, te organizirati prikupljanje otpada po principu vrata do vrata. U praksi se od svega navedenoga nije napravilo ništa, za razliku od drugih Gradova i Općina, primjerice Konavala koje malim, ali ipak koracima naprijed ide u smjeru provođenja ove odluke.

Zakonska obaveza svake jedinice lokalne samouprave je da na svom teritoriju uspostavi reciklažno dvorište i za to se mogu bez problema dobiti sredstva iz EU fondova. U predizborno vrijeme 2017. je uređenje čak dva reciklažna dvorišta bila gotova stvar, ali kao i inače, sve je završilo samo na naslovima portala i novina.

Općina Župa dubrovačka je u posljednje četiri godine imala dovoljno vremena i prostora urediti barem jedno reciklažno dvorište, ali to nije napravljeno.

Temelj razvoja Župe dubrovačke su čist okoliš na kopnu i u moru te prirodne i kulturne vrijednosti ovog kraja. Koliko ćemo biti uspješni u zaštiti tih vrijednosti direktno utječe na budućnost turizma na ovom prostoru, što nam je svima od iznimne važnosti. Uz zatvaranje divljih deponija i njihovu sanaciju, gospodarenje otpadom predstavlja priliku, a ne teret, na putu ka dugoročnom i održivom razvoju Općine Župa dubrovačka. ŽUPKA će i dalje ustrajati na visokim standardima kada je riječ o gospodarenju otpadom, a uvjereni smo da taj zadatak možemo obavljati bolje od naših prethodnika, stoji u priopćenju za medije ŽUPKE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA