26.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPANIJSKI SDP: Nastava za sve treba biti online, a maturu odgoditi

ŽUPANIJSKI SDP: Nastava za sve treba biti online, a maturu odgoditi

Povodom odluke Ministarstva obrazovanja da se učenici razredne nastave vrate u školske klupe, Županijski odbor SDP-a danas je na konferenciji za medije rekao kako je to neodgovorno te smatraju kako Vlada, ministrica Divjak i Stožer nisu mogli donijeti odluku sami nego su tu odgovornost prebacili na roditelje. Njihov prijedlog je da se nastava i dalje odvija online, jer kažu kako ni ravnatelji škola ne znaju kako postupiti u ovoj situaciji, te da se ove godine odgodi matura. Ministricu su pozvali da ponudi ostavku.

-Roditelji nemaju saznanja niti mogu sve znati o epidemiološkoj situaciji da bi mogli sami donijeti ispravnu odluku za svoje dijete i roditelji su zapravo u strahu, a u školama vlada praktički kaos. Ravnatelji ne znaju što i kako napraviti oko sigurnosnih uvjeta tih učenika koji će ići u školu, a i vrlo je mali broj učenika koji će ići uopće u školu – kazao je na konferenciji za medije predsjednik ŽO SDP DNŽ Krešimir Kuran.

Dodaje kako je ovaj tip mještovite nstave na neki način eksperiment te kako on ne može zamijeniti „pravu“ nastavu, ali niti online nastavu za koju smatraju iz SDP-a kako dobro ide.

-Obzirom da je ostalo samo mjesec dana do kraja nastave, smatramo da se nastava treba završiti u ovakvom online obliku, a ne raditi eksperimente, jer najgore je kada vlada kaos. Ono što sam čuo od svojih kolega ravnatelja u školama je to kako će teško odgovoriti bilo koja škola na preporuke koje je predstavilo Ministarstvo i epidemiolozi. Smatramo ako je epidemiološka situacija dobra onda svi učenici trebaju ići u školu, a ako nije, onda je trebalo nastaviti s online nastavom i završiti nastavnu godinu – rekao je Kuran.

Smatraju kako Dubrovačko – neretvanska županija i župan Dobroslavić kao osnivač škola, za razliku od župana iz sjeverne Hrvatske nisu pokazali jasan stav oko ove teme.

-Najjasniji pokazatelj nesnalaženja aktualne ministrice je pitanje mature i maturanata. Maturanti su dovedeni u situaciju da mjesec dana prije održavanja mature ne znaju po kojim pravilima se igra, ministrica svaki drugi dan donosi odluke koje onda pod pritiskom javnosti mijenja. Nema konzistentnog smjera i politike u Ministarstvu obrazovanja. SDP ne samo da kritizira ministricu već nudi i rješenje. Mi smo na nivou Hrvatske ponudili rješenje da se ove nastavne godine matura odgodi, ali ne da se ukine trajno, ali ministrica ne prihvaća ideju jer nije njezina, a sve što nije njezino za nju nije dovoljno dobro – kazao je tajnik ŽO SDP DNŽ Ivan Plantić koji je još dodao kako ministrica nije dorasla funkciji koju obnaša.

Ivan Plantić

Mišljenja su kako je do ovakve odluke vraćanja djece razredne nastave u škole pritisak poslodavaca, a ministricu su pozvali da ponudi ostavku.

-Ovakvom obrazovnom politikom nijedna generacija nema nikakvu šansu – rekao je Plantić koji je još dodao kako nije dobra odluka niti izbacivanje određenog gradiva iz mature te da su djeca pred prevelikim stresom nakon štrajka prosvjetara, potresa u Zagrebu te pandemije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA