26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIJEĆNIČKA PITANJA: Trguje li Hrvatska izvorom Omble za sliv rijeke Une? Župan...

VIJEĆNIČKA PITANJA: Trguje li Hrvatska izvorom Omble za sliv rijeke Une? Župan u to ne vjeruje.

9. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije počela je nešto iza 12 sati. Na dnevnom redu je i rebalans županijskog proračuna za 2022., kojim se bilanca prihoda i rashoda povećava se za 59.508.000 kuna i predlaže na iznos od 1.149.148.000 kuna. ovo je prva sjednica nakon kovida, koja se održava u Gradskoj vijećnici.

Frano Vlašić umjesto Blaža Peza

Na početku sjednice Irena Korda je izvijestila kako je 10. svibnja Blaž Pezo svoj mandat stavio u mirovanja, a od 27. lipnja u Skupštini će ga mijenjati Frano Vlašić, koji je na početku položio prisegu. Na sjednici je prisutno 29 vijećnika. Vijećnici su jednoglasno prihvatili izmjene dnevnog reda i zapisnik prošle sjednice. Slijede vijećnička pitanja.

CGO Lučino razdolje – slijedi novi izbor izvođača

Župan je prije svega čestitao predsjednici Skupštine Terezini Orlić, koja je nedavno odradila dugu pješačku stazu Santiago de Compostela od 850 km.

Na prvo pitanje vijećnika Ante Šeparovića (HDZ) o daljnjem procesu oko CGO Lučino razdolje i što to znači u smislu rokova, župan je odgovorio kako ova odluka Državne komisije produžuje rok izgradnje centra, ali da javnu nabavu treba poštivati.

O drugom Šeparovićevom pitanju vezanom za zdravstvenu reformu, župan je kazao kako će podržati svaku mjeru zdravstvene reforme.

“Međutim jasno sam rekao da smatram da uzrok problema u zdravstvu nisu osnivačka prava. Ništa se neće promijeniti ako se osnivačka prava sa županije prenesu na državu. Smatramo da je to nova centralizacija i da to nije dobro tome ćemo se usprotiviti. Smatram da nikakvo spajanje naše bolnice ne dolazi u obzir i to zbog zemljopisnog položaja. Prvi je klinički centar udaljen više od dva sata prijevoza na bilo koji način”, odgovorio je Dobroslavić.

Na pitanje o realizaciji luka Trpanj, Drače i Luka pelješka, župan je odgovorio kako su Trpanj i Drače u zadnjoj fazi. istaknuo je i lukobran u Dubi pelješkoj, gdje su povratnici iz Amerike potaknuli investiciju izdvajajući vlastita sredstva.

U Čari pronađene veće količine slatke vode

Vijećnik Elvis Soče (MOST) pitao je župana ima li informaciju je li izgradnja kružnog toka kraj Opuzena, koji bi trebao rasteretiti promet kroz Opuzen.

“Svima nam je drago da se realizira rekonstrukcija ceste kraj Opuzena. Točno je da postoji projekt križanja sa D8. Ovog časa ne mogu Vam izravno odgovoriti u kojoj je fazi realizacija projekta. Moram pitati Hrvatske ceste. Nadam se da će i to brzo biti”, odgovorio je župan.

Vijećnik Perica Pušić (HSS) pitao je župana da upozna vijećnike s istraživanjem mogućeg navodnjavanja Konavoskog polja, ali i komasacije istog. Pitao je jesu li se na području rekonstrukcije rive u Cavtatu poduzeli kakvi koraci. Pitao je i za izgradnju nove škole u Cavtatu. Zanimalo ga je kako napreduje taj projekt.

“Poljoprivreda je važna gospodarska grana u Županiji. Pokušavamo sve što je u našoj moći daljnji razvoj poljoprivrede. Preduvjet je navodnjavanje, Županija je istraživala potencijal za vodu na brojnim područjima, gdje smo na primjer u Čari dobili iznenađujuće rezultate. Još je na Korčuli lokacija, koje daju ohrabrenja, dalje ćemo raditi na tome. Komasacija Konavoskog polja je na dobrom putu, zahvaljujući angažmanu načelnika Lasića, koji želi stvari maknuti s mrtve točke. To će omogućiti preraspodjelu površina zemljišta, čistiju vlasničku sliku, veće objedinjene površine i da bi Općina mogla raspisati natječaj za korištenje poljoprivrednog zemljišta”, odgovorio je župan.

“Potpisan je ugovor za radove na obnovi rive u Cavtatu. Očekujemo provedbu. OŠ Cavtat je strateški projekt za našu Županiju. Imamo lokacijsku dozvolu, projekt u prioritetima države. To je najvažnije, nakon što se dobije građevinska dozvola”, zaključio je Dobroslavić i dodao kako prostora nedostaje i u OŠ Župa, koja će također biti prioritet.

Na sjednicu su stigli još neki vijećnici tako ih je sada 31.

Liječnica, koja je htjela ostati u Veloj Luci otišla u Irsku

Igra Šain Kovačević (NLJ)župana je pitala je li Županija upoznat sa situacijom na helidromu u Janinji, koji nema noćna svjetla? Ona je kazala kako su “kola hitne iz Orebića više na servisu,a posljednji incident, curenje amonijaka u kabini, što je moglo završiti kobno”. Treće njezino pitanje je bilo vezano uz Vela Luka gdje je mlada liječnica, povratnica iz Južne Afrike htjela, koja je htjela ostati na otoku, a sad odlazi u Irsku jer je imala problema s nostrifikacijom diplome.

“Helidrom u Janjini je u rebalansu proračuna danas ovdje. Što se tiče auta, nisam dobro shvatio. Ne mogu vjerovat da je bilo koji auto neispravan. Bilo tko ima podršku županije tko hoće ostati ovdje. Nostrifikaciju diplome radi državna tijela, a mi bi bili sretni da je ta liječnica ostala”, odgovorio je Dobroslavić.

ZL Trebinje je ugroza za našu Županiju

Na pitanja vijećnika Alana Farca (HDZ) župan je odgovorio.

“Mi smo u Metkoviću potpisali nekoliko ugovora za potpore investicijama na pomorskom dobru i komunalne investicije lokalne uprave. Potpora Vlade za rješavanje dugova je 31,2 milijuna kuna. To je dobro došlo, jer Bolnica ne može poslovati bez gubitaka. Razina usluge i cijena nisu usklađene. Bolnica je to dobila i to će joj olakšati poslovanje. Niti jedan dug nije ostao nepokriven dosada”, kazao je Dobroslavić.

“Što se tiče Zračne luke Trebinje to je velika ugroza za našu Županiju. Ministarstva su intervenirala kod tijela BiH, a sad su uputili prigovor na dokumente koje su dobili iz BiH. Na 5 i pol kilometara od izvorišta Omble ovo se mora tretirati kao ugroza pitke vode. Nadam se da će to biti dovoljno da se zaustavi projekt na ovoj lokaciji. Imamo i protiv to da radi Republika Srbija na granici na kojoj je izvršila agresiju i nanijela toliko zla”, odgovorio je Dobroslavić.

Zašto dvije godine ne rade liftovi u domovima zdravlja na Korčuli?

Vijećnik Ivo Žuvela (SDP) apelirao je na župana da pokuša za otočane u bolnici dogovoriti preglede u jutarnjim satima, kakao bi se oni mogli u jednom danu vratiti na otoke. Također je predložio da se pokrene kupnja CT uređaja za Korčulu uz model sufiniciranja lokalnih jedinica. Pitao je zašto Domovi zdravlja u Veloj Luci i Blatu dvije godine ne rade?

“Katamaran Uble – Korčula – Dubrovnik omogućava vraćanje isti dan doma pogotovo nakon pregleda. Pokušat ćemo s bolnicom dogovoriti termine. Probat ćemo i vidjeti je li moguće nabaviti CT za Korčulu. Dizala sam možda propustio odgovoriti gospođi Šain – Kovačević. Mi smo ta dizala ugradili u dva doma zdravlja, kroz europski projekt. Zapelo je s projektantom i izvođačem radova. Nedoumice su riješene, uskoro će biti riješeno”, odgovorio je župan na pitanja vijećnika Žuvele.

Od Komarne do Prapratnog brzom cestom i mostom od 26.7. – obilaznica Stona tek krajem godine

“Ceremonija otvaranja će se održati 26. srpnja, a sudjelovat će u njemu sve jedinice lokalne uprave. Ceremonija će trajati cijeli dan. Gužve od Komarne nadalje neće biti, ali prolazak kroz Ston, od Prapratnog do ulaza u Ston, bit će gužve. To je žrtva koju moramo podnijet, ne bi bilo dobro da cijeli završeni dio stoji zatvoren zbog ovog malog nedovršenog dijela”, odgovorio je župan na pitanje vijećnice Irene Korde (HDZ) dodao je kako će do kraja godine biti završena cijela dionica.

“Priželjkivali smo 80 posto rekordne 2019. godine, u turističkom prometu. To je moguće, zasad izgleda dobro”, kazao je župan odgovorivši na pitanje o turizmu iste vijećnice.

Njezino treće pitanje je bilo informiranje vijećnika o Akademisu Garište i Vili Čingriji.

“Garište je krenulo, Vila Čingrija čeka izvođača i to je put kojim ćemo do kraja ostvariti ovaj projekt. Optimist sam da ćemo ga ostvariti na korist svih nas”, rekao je Dobroslavić.

Aerodrom u Trebinju i odlagalište nuklearnog otpada na Uni

Marko Giljača (SJG) postavio je zadnje pitanje. Imamo pouzdane informacije iz Ministarstava da će Republika Hrvatska u konačnici dopustiti izgradnju aerodroma Trebinje na lokaciji koja nikako ne odgovara Dubrovniku, niti Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a istoveremeno će BiH dopustiti izgradnju odlagališta opasnog nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, kraj Dvora na Uni, koju planira RH, koju Bosna također može blokirati po istim principima, prema kojima aerodrom Trebinje može blokirati Hrvatska.

-Ne pitam Vas jeste li upoznati s time. To radi vaša Vlada i vaše Ministarstvo, HDZ, koja priprema teren na koji će način obavijestiti javnost o tome. Ono što znamo jest da ćemo izgubiti svi mi. Radim trgovinu izvor Omble za sliv rijeke Une. U toj trgovini u kojoj svi gube, Vi ste taj koji je ugroza za našu županiju. Zbog toga Vas pitam zašto obmanjujete javnost, kada sve informacije govore sasvim suprotno? Hvala, pitao je Dobroslavića vijećnik Giljača.

Župan je odgovorio kako je već 13 godina župan i da mu nitko ne može reć da ikoga obmanjuje.

-Valjda bi me u ovih 13 godine netko uhvatio u obmani. Ne znam za te Vaše informacije o trgovanju na štetu županije. Ja Vam u to ne vjerujem, ali zašto ste Vi za tu Zračnu luku, zašto niste protiv nje, zašto niste podržali deklaraciju. Crta obrane smo mi. Mi, ova županija, HDZ ove županije. Finestra, padine Srđa, niste pojma imali što vaš tadašnji kolega Vlahušić sprema, HE Ombla ja vas nisam čuo, mi smo to zaustavili. Nismo mi mijenjali vodozaštitna područja, sve smo uradili po zakonu i ne može se uspoređivati Zračna Luka na 5 i pol kilometara od izvorišta sa Centrom za gospodarenje otpadom, koji nema upliva na pitku vodu, čak i kad bi se neki poremećaj, ne daj Bože, dogodio. Nemojte mi to govoriti. Svi u ovoj županiji znaju da ja uvijek govorim što mislim i nikad ne petljam i ne lažem, kazao je Dobroslavić.

Giljača je reagirao na odgovor župana.

– Evo sad ste petljali u ovom odgvoru. Mi, kao prvo s Vlahušićem nemamo nikakve veze. Druga stvar 2019. u ovoj je vijećnici Gradsko vijeće promijenilo vodozaštitnu zonu izvorišta Ombe i to iz 2. u 3. zonu da bi se produžio rok djelovanja odlagališta otpada na Grabovici. A zašto? Zbog Vaše nesposobnosti da riještie problem onoga za što je Županija nadležna, a to je odlaganje otpada. Zato Grabovica na kilometar od izvorišta nije više 2., nego 3. vodozaštitna zona. Kad ste Ministarstvima za aerodrom Trebinje pisali obrazloženja, bili ste u problemu. I onda tvrdite da se odluka Gradskog vijeća na nešto što je kilometar od izvora (Grabovica), ne odnosi na nešto (aerodrom Trebinje) što je pet kilometara od izvorišta. Zaštitna zona je smanjena zbog Vašeg nerada. Nadalje, kad se raspravljalo o Deklaraciji protiv aerodroma, mi smo napisali pismenu i konkretnu Deklaraciju, koju niste ni pročitali. Vaša Vam je savjetnica nije ni proslijedila. Dogovor je bio zajednički rad. Vi valjda mislite da to znači da Vi nešto predložite, a mi prihvatimo. Nakon sastanka smo dogovorili da svi pošalju prijedloge. Mi smo svoj poslali, Vi ga niste niti komentirali. Zato to nismo prihvatili. Ovdje se radi o ugrozi, a vrijeme će pokazati tko je u pravu, kazao je Marko Giljača.

Župan nije više komentirao. Vijećnička pitanja su završila.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA