31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupan Dobroslavić predstavio mišljenje Odbora regija ”Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu”

Župan Dobroslavić predstavio mišljenje Odbora regija ”Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu”

Župan Nikola Dobroslavić u funkciji izvjestitelja Odbora regija predstavio je mišljenje „Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu“ na raspravi koja je održana u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna regija i gradova.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a iniciralo je izradu ovog dokumenta, nakon čega je Odbor regija odlučio izraditi mišljenje isključivo o izazovima demokracije na zapadnom Balkanu s naglaskom na pitanje zarobljenosti lokalne vlasti, što je pojava koja se prepoznaje i daleko šire od zapadnog Balkana te je izvjestiteljem imenovan župan Dubrovačko-neretvanske županije ujedno i voditelj Radne grupe za zapadni Balkan u Odboru regija Nikola Dobroslavić.

Nacrt mišljenja u diskusiji u Odboru regija fokusiran je na fenomen „zarobljenosti lokalne vlasti“ kao jednu od glavnih prepreka vladavini prava, dobrog upravljanja i provođenja lokalne demokracije na zapadnom Balkanu i šire. Preporuke o politikama Odbora regija u mišljenju usmjerene su na institucije EU-a da u komunikaciji kao i pojedinačnom pristupanju  pregovorima s državama zapadnog Balkana posvete još više pozornosti devijacijama kako kod nacionalnih vlada, tako i kod lokalnih i regionalnih vlasti. Kao dodatak promatranju usklađenja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, trebalo bi pozornije pratiti razvoj situacije na lokalnoj i regionalnoj razini glede vladavine prava, dobrog upravljanja, javne nabave, neovisnim lokalnim medijima, te borbi protiv korupcije u pojedinoj državi kandidatkinji. Odbor regija predlaže institucijama EU-a davanje dodatne podrške dionicima koji se bore za unaprjeđenje lokalne demokracije i vladavine prava, transparentnosti i/ili razine korupcije u radu javnih tijela vlasti (tzv. watchdog organizations). Održavanje slobodnih i poštenih izbora je od ključne važnosti. Postoje primjeri u državama zapadnog Balkana gdje su izbori bojkotirani od strane opozicije ili gdje nisu održani dugi niz godina (11 godina u Mostaru BiH). Potrebno je više angažmana u ovim pitanjima od strane EU-a.

Župan Dobroslavić naglasio je da će Odbor regija kroz Radnu grupu za zapadni Balkan te zajedničke savjetodavne odbore nastaviti pomagati pozitivne procese u lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu te smatra da bi delegacije EU-a na zapadnom Balkanu kao i Europski gospodarski i socijalni odbor trebali igrati veću ulogu u provjeri stvarnog stanja lokalne demokracije, vladavine prava i dobrog upravljanja na zapadnom Balkanu, uključujući izravne kontakte s lokalnim i regionalnim vlastima i članovima političke oporbe, poslovne i akademske zajednice te civilnog društva, kao i kroz organizrane i poticane dijaloge s građanima.

Plenarno zasjedanja Europskog odbora regija odvija se u sklopu 18. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Članovi Odbora regija iz 27 država članica Europske Unije sudjeluju u radu video konferencije na kojoj  se vode rasprave o njemačkom predsjedništvu s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, rasprava o godišnjem lokalnom i regionalnom barometru sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te tematske rasprave s povjerenicima Europske komisje Fransom Timmermansom, Paolom Gentiloni i Nikolasom Schmitom. Također rasprava se vodi o fondovima i oporavku s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom.

Kao odgovor na krizu Covid-19 i ograničenja postavljena širom svijeta, ovogodišnje izdanje Europskog tjedna regija i gradova virtualni je trotjedni događaj na kojem će se predstaviti najnovije vijesti i trendove u područjima osnaživanja građana, kohezije i suradnje te Zelene Europe. Kao i svake godine do sada, plenarna sjednica OR-a održava se tijekom EURegionsWeek-a, no ovaj put u hibridnom formatu.

Najvažnije rasprave #EURegionsWeek 2020 možete pratiti uživo, uz napomenu da se sve sesije snimaju i bit će dostupne na internetu 48 sati nakon održavanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA