27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupan Dobroslavić na otvaranju stručno-znanstvenog skupa ”Metković 600 godina”

Župan Dobroslavić na otvaranju stručno-znanstvenog skupa ”Metković 600 godina”

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević i ravnateljicom JU RRA DUNEA Melanijom Milić nazočio je u četvrtak svečanom otvaranju stručno-znanstvenog skupa ”Metković 600 godina” koji se održava u organizaciji Grada Metkovića, Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Dubrovniku. Župan Dobroslavić ovom prilikom je osim u svoje ime nazočio i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Stručno-znanstveni skup ”Metković 600 godina” središnji je događaj obilježavanja 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, a tijekom trodnevnoga programa 80-ak izlagača govorit će o različitim temama u čijem je fokusu upravo grad Metković.
”Metković je, uz Dubrovnik, temeljni grad Dubrovačko-neretvanske županije i okosnica njezine svakodnevnice i budućeg razvoja. Mogu samo čestitati gradskoj upravi koja osmišljava daljnji razvoj Metkovića te radi na boljitku i napretku svih građana Metkovića. Mi to sa zadovoljstvom pratimo i pomažemo razvoj Metkovića te zajednički radimo na brojnim projektima. Spomenut ću dva – upravo je završena izgradnja zgrade Dnevne bolnice u Metkoviću i u pripremi je veliki strateški projekt za dolinu Neretve, borbe protiv zaslanjenja i u sklopu toga navodnjavanja doline Neretve. Dozvole su ishodovane i očekujemo da će uskoro započeti realizacija tog projekta. Metković je okosnica naše županije, dobro je da smo jedna županija, a želimo još čvršće povezati neretvansku dolinu i krajnji jug Hrvatske. Nasreću, u tome smo napravili veliki korak, a to je izgradnja Pelješkoga mosta koji će biti otvoren u srpnju. Međutim, nećemo stati na tome, želimo produžetak autoceste do Dubrovnika te time vezati dolinu Neretve i Dubrovnik, ali i vezati jug Hrvatske čvrsto u krilo Domovine – geostrateški, prometno, turistički i na svaki drugi način”, kazao je župan Dobroslavić.

Predsjednik Organizacijskoga odbora skupa dr. sc. Smiljan Gluščević u svom govoru je podsjetio na pisani dokument u kojem se prvi put spominje ime Metković, a kojega je, u jednom od svojih brojnih istraživanja, pronašao preminuli profesor, dr. sc. Ivan Jurić. Riječ je o prigovoru jednog trgovca na postupanje carinika, a taj dokument iz siječnja 1422., i danas se nalazi u dubrovačkome arhivu. Prije nekoliko godina odlučeno je da se značajna obljetnica obilježi različitim događanjima, među kojima je i znanstveno-stručni skup, a sve teme koje će sudionici izložiti, bit će objavljene i u Zborniku radova, na više od 1000 stranica.

Zamjenik gradonačelnika Metkovića Robert Doko u svom govoru je istaknuo važnost znanstveno-stručnoga skupa.
”Osim što je znanstveno-stručni skup ‘Metković 600 godina’ središnji događaj obilježavanja 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena našega grada, tijekom trodnevnoga programa, na jednome mjestu, okupit će 80-ak uvaženih znanstvenika koji će izlagati različite teme vezane za Metković. Tijekom trodnevnoga programa ovoga skupa, tako ćemo se prisjetiti svih onih karakteristika po kojima je naš grad značajan, kojima se ponosimo i zbog kojih nam se naši gosti uvijek rado vraćaju”, rekao je Doko.

Svečanom otvorenju su, između ostalih, nazočili predstavnici Grada Metkovića, Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, gradova i općina iz doline Neretve, gradskih tvrtki i ustanova, obrazovnih ustanova te vjerskih zajednica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA