20 C
Dubrovnik
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Zrinka Lucianović i Vesna Miović otkrile su nam pisane izvore o epidemiji...

Zrinka Lucianović i Vesna Miović otkrile su nam pisane izvore o epidemiji kuge u Dubrovniku

Ponudu da napišem popis knjiga za rubriku „knjige po izboru“ dobila sam na samom kraju priprema za izložbu „COVID-19 i kuga – sadašnjost u prošlosti“. Nakon višemjesečnog bavljenja isključivo ovom problematikom teško mi se bilo prebaciti na neko drugo područje. Zato sam Katarini predložila da Vesna i ja umjesto toga pripremimo popis literature vezane uz tematiku izložbe, radnog naziva „Za one koji žele znati više“. Navedeni članci i knjige su nadogradnja sadržaju prezentiranom na izložbi, koja pak donosi veći broj prvi put objavljenih i obrađenih dokumenata iz bogate riznice Državnog arhiva u Dubrovniku.

Popis sastavile: Vesna Miović i Zrinka Lucianović

Netko mudar jednom je rekao: narod koji ne poznaje svoju prošlost nema budućnost. Pozivamo Vas da nam se pridružite u proučavanju naše povijesti. Uistinu se imamo čime ponositi!

Gordan Ravančić – Vrijeme umiranja. Crna smrt u Dubrovniku 1348.-1349. Zagreb: Hrvatski institut za povijest, 2010.

Ova knjiga izvrstan je uvod u problematiku srednjovjekovnih epidemija kuge s naglaskom na Dubrovnik. Pored osvrta na europske epidemije kuge od antike do 14. stoljeća, služeći se bogatom građom dubrovačkog i zadarskog arhiva, autor opisuje reakciju stanovništva i vlasti na kugu u Dubrovniku u 14. stoljeću. Reakcija stanovništva vidljiva je iz znatnog porasta broja oporuka sastavljenih u notarijatu. Reakcija vlasti bila je prvenstveno motivirana očuvanjem gospodarstva Grada i prije svega ogleda se kroz organizaciju Zdravstvenog ureda ali i kroz prilagodbu legislative u području nasljeđivanja.

Jurica Bačić – Nekad u Dubrovniku: Higijensko epidemiološke prilike u Dubrovniku u XV. stoljeću, Dubrovnik: Dubrovnik zdravi grad, 1990.

Poznati dubrovački liječnik Jurica Bačić, napisao je više knjiga iz povijesti medicine u Dubrovniku, a u ovoj daje detaljni prikaz higijenskih i epidemioloških prilika u Dubrovniku u 15. stoljeću, iz kojeg se vidi koliko je Republika bila napredna u brizi za zdravlje.

Risto Jeremić i Jorjo Tadić – Prilozi za istoriju zdravstvene kulture starog Dubrovnika, I. Beograd: Centralni higijenski zavod, 1938.

Knjiga je vrlo zanimljiva jer daje prikaz higijenskih i zdravstvenih prilika u Dubrovačkoj Republici, kratke biografije liječnika Republike, kao i kronologiju zaraznih bolesti, uglavnom epidemija kuge

Zlata Blažina-Tomić – Kacamorti i kuga; Utemeljenje i razvoj zdravstvene službe u Dubrovniku. Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2007.

Monografija temeljito i sistematično opisuje razvoj, organizaciju i djelovanje zdravstvene službe u Dubrovačkoj Republici u doba najvećih epidemija kuge. Pokazuje kako je Dubrovnik zahvaljujući odličnoj organizaciji i inovativnom pristupu prednjačio u Europi te prikazuje značaj javno-zdravstvenih dostignuća Republike za razvoj javnog zdravstva uopće.

Rina Kralj-Brassard – Grad i kuga: Dubrovnik 1691. godine, Anali HAZU Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku 54/1 (2016): 115-170.

Ovaj članak dubrovačke povjesničarke Rine Kralj-Brassard posebno je zanimljiv iz današnje perspektive. U njemu se mogu lako prepoznati situacije poput traženja nultog pacijenta, identifikacije kontakata zaraženih, određivanje izolacije za kontakte zaraženih. Autorica analizira protukužne mjere i njihovu primjenu, ali i troškove obrane od kuge.

Bogdan Krizman – Mémoire Bara Bettere austrijskom generalu T. Milutinoviću o Dubrovačkoj Republici iz 1815. godine, Anali Historijskog instituta JAZU u Dubrovniku 1 (1952): 423-464.

Baro Bettera bio je jako zanimljiva osoba, cijenjeni činovnik Republike, za francuske uprave ostao je općinski tajnik, a nakon dolaska Austrijanaca u Dubrovnik sudjelovao je u akcijama za obnovu Republike zbog čega je i zatvoren. Na kraju je postao vjerni austrijski podanik. Za potrebe civilnog i vojnog guvernera Dubrovnika i Albanije, generala Todora Milutinovića precizno je opisao ustrojstvo Dubrovačke Republike, a nama je bio posebno zanimljiv dio koji se odnosi na sanitarni kordon i na činjenicu da dubrovačka država nije ograničavala troškove Zdravstvenog ureda

Grupa autora – Lazareti u Dubrovniku: početak karantenske službe u Europi, ur. Ante Milošević. Dubrovnik: Zavod za obnovu Dubrovnika, 2018: 13-49.

Monografija o Lazaretima svojevrsni je multidisciplinarni katalog povijesnih, medicinskih, arhitektonskih, građevinskih i kunst-historijskih znanja o Lazaretima na Pločama. Nastala je u sklopu projekta „Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika“

Zdravko Šundrica – Arhivsko gradivo o izgradnji Lazareta na Pločama, Tajna kutija dubrovačkog arhiva, II, ur. Vladimir Stipetić, Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2009: 11-116.

Autor je prikazao odluke Senata i Malog vijeća koje se tiču izgradnje Lazareta na Pločama, zatim troškove izgradnje, kao i promet putnika i robe u Lazaretima u 18. stoljeću.

Patrick Deville – Kuga i kolera, Zagreb: Edicije Božičević, 2019.

Za kraj predlažemo romansiranu biografiju francuskog mikrobiologa Alexandrea Yersina,  učenika Louisa Pasteura. On je otkrio jedan od najsmrtonosnijih bacila u ljudskoj povijesti, uzročnika bubonske kuge, koji je po njemu dobio ime Yersinia Pestis.

Umjesto desete knjige prilažemo dodatni popis literature za one koji žele znati još više, a kada se upustite u čitanje, htjet ćete saznati još i više:

Bazala, Vladimir. Pregled povijesti zdravstvene kulture Dubrovačke Republike. Zagreb: Dubrovački horizonti, 1972.

Gelcich, Giuseppe. Delle istituzioni marittime e sanitarie della Repubblica di Ragusa, Trieste, 1882: 34-47.

Grmek, Mirko Dražen. »Le concept d’infection dans l’antiquit et au Moyen-Age, les anciennes mesures sociales contre les maladies contagieuses et la fondation de la première quarantaine à Dubrovnik (1377).« Rad JAZU 384 (1980): 9-55.

Đorđević, Slobodan i Katarina Carić, »Podaci o radu i organizaciji zdravstvene službe u Dubrovačkoj Republici prema zapisima Bara Betere.« Acta Historica Medicinae Pharmaciae Veterinae 3/1-2 (1963): 110-124.

Bazala, Vladimir. »Calendarium Pestis (II).« Acta historica medicinae, pharmaciae, veterinae 2 (1962): 72-87.

Bazala, Vladimir. Della peste e dei modi di preservarsene nella Republica di Ragusa (Dubrovnik). Zagreb: vlastita naklada, 1952.

Blažina-Tomić, Zlata. »Interakcija dubrovačkih vijeća i javnih zdravstvenih službenika (officiales cazzamortuorum) za vrijeme epidemija u četrnaestom i petnaestom stoljeću.« Rasprave i građa za povijest znanosti 1 (1989): 1-16.

Fatović-Ferenčić, Stella. »Šestota obljetnica karantenskog lazareta na otoku Mljetu u ozračju odluke Velikog vijeća 1377. godine.«, u: 600. obljetnica karantenskog lazareta na otoku Mljetu s početkom djelatne uslužnosti dezinfekcije, ur. Josip Bakić, Rajko Dujmović, Dubrovnik: “Cian” (Split), “Dezinskecija” (Rijeka), “Sanitacija” (Zagreb), “Sanitat” (Dubrovnik), 1997: 35-44.

Lučić, Josip. »Arhivska građa o kugi u Dubrovniku godine 1526.-1527. i obitelj Držić.« Rasprave i građa za povijest znanosti HAZU 3 (1992): 17-57.

Bazala, Vladimir. »Pomorski lazareti u starom Dubrovniku.«, u: Dubrovačko pomorstvo, ur. Josip Luetić, Dubrovnik, 1952: 296-303.

Mitić, Ilija. »O poslovanju dubrovačkih lazareta na Pločama krajem 18. stoljeća.« Dubrovnik 4 (1977): 98-102.

Vekarić, Nenad. »Kuga u Čepikućama 1815/6. godine.« Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka 2 (1988): 135-139.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Završetak edukacije „Podizanje kolektiva“ u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka

Dana 16. i 17. listopada 2020. godine, održana je četvrta - ujedno i posljednja, radionica „Priprema odgajatelja za rad s roditeljima“, u sklopu edukacije „Podizanje...

Ministar Butković na predstavljanju Studije izvodljivosti autoceste do Dubrovnika: ”Vrijednost projekta je oko devet milijardi kuna”

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u srijedu u Dubrovniku radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnicima i...

BESPLATNA RADIONICA “Osnove financija i računovodstva za male poduzetnike“

Vlasnik ste tvrtke ili obrta, a ne snalazite se u svim financijskim, računovodstvenim i poreznim stavkama vašeg poslovanja? Za Vas smo u...

Izrađen projekt – uskoro Park ‘n’ Ride parkiralište za 624 vozila na Pobrežju

Promišljajući daljnji razvoj i urbanizaciju Grada Dubrovnika, gradska uprava nastavlja s razvojem infrastrukturnih projekata s ciljem rasterećenja gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima....

Dubrovnktv.net

SUSRETI UTORKOM/ Božo Lasić, konavoski načelnik: Konavle su po mnogo čemu uzor

O budućnosti konavoskog polja, mladim konavoskim poljoprivrednicima, ekološki (ne)osviještenim Konavljanima, reciklažnom dvorištu i novom pročistaču otpadnih voda, HDZ-u i kandidaturi za još...

ETO NAS: s arheologom Domagojem Perkićem

Na Pelješcu u mjestu Zakotarac arheolozi su pronašli izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojne druge vrijedne grobne priloge, dijelove nošnje te...

U Grad stigla prva grupa Amerikanaca ove sezone

Agencija Katarina Line u Dubrovnik je dovela i ostvarila prvu grupu Amerikanaca u ovoj teškoj sezoni. Grupa od 31 Amerikanaca iz...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić