31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZavršna konferencija Coasting Plus projekta - cilj je održivi turizam na cijelom...

Završna konferencija Coasting Plus projekta – cilj je održivi turizam na cijelom Mediteranu

U Studenskom domu Dubrovnik danas se održala završna konferencija projekta Coasting Plus, koji kao glavni partner predvodi Andaluzijska federacija gradova i provincija. Partner im je Razvojna agencija DUNEA, a u projektu su sudjelovali predstavnici iz drugih mediteranskih regija španjolske Velencije, grčkog Soluna, Italije te Hercegovačko-neretvanske županije (BiH).

-Danas smo se okupili na zavšnoj konferenciji Coasting Plus projekta, koji je usmjeren na predstavljanje alata za integrirano upravljanje održivim i odgovornim obalnim turizmom na području Mediterana. Projekt je nastavak na Coasting projekt, kojeg smo počeli provoditi 2018. U ovoj zadnjoj godini smo radili prijenose znanja na pet područja, koja nisu sudjelovali u prethodnom projektu, naglasila je Melanija Milić iz DUNEA-e.

Coasting plus se financira iz transnacionalnalnog projekta Mediteran. Nositelj projekta je Andaluzijska federacija gradova i provincija. Inače razvojna agencija DUNEA je jedini hrvatski partner na ovom projektu.

-Svi se na Mediteranu susrećemo s istim problemima, erozijama obale, erupcijama masovnog turizma i zagađenjem. Na ovaj smo način stvorili jedan protokol kako se ponašati u cjelogodišnjem održivom turizmu, kako ne bismo narušili ovo u čemu uživamo, a to je i prirodna i kulturna baština.

U prethodnom projektu Coasting smo razvili poželjni plan razvoja turizma na poluotoku Pelješcu s obzirom na izgradnju pelješkog mosta. Moram reći da smo pozitivno iznenađeni učinkom. Plan je radio Institut za turizam. Sad kad vidimo mjere, učinke i projekte koji se provode na Pelješcu, jedno 70 posto plana je već je ispunjeno. Projekti su bili ceste, uređenje plaža na održiv način da se spriječe erozije nasipanjem ekološki prihvatljivim materijalima. Zatim sanacije kanalizacija, odvodnih kanala, sprječavanje nelegalnih odvoda u more, ali i razne akcije čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu, kazala nam je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.

Župan Nikola Dobroslavić uvodno je pozdravio skup te istaknuo kako je cijeli Mediteran upućen na turizam.

– Radi se o načinima unaprjeđenja zaštite okoliša, posebno u funkciji održivog turizma. Svi smo upućeni na turizam i mormo ga učiniti održivim da bi on bio kvalitetan i u budućnosti. A to podrazumijeva brigu o čistoći mora i rijeka, brigu o okolišu i zaštiti prirode. Zajedno s kolegama iz Hercegovačko-neretvanske županije, ali i svim drugim partnerimna na tome ustrajno radimo. Danas smo potpisali i jedan “Obalni sporazum”, koji naglašava važnost suradnje na Sredozemlju. Svi smo upućeni u istom smjeru. Želimo održivi turizam, sigurnu budućnost i zajednički je napor nužan jer se ovakvi problemi i ovakva pitanja ne mogu rješavati pojedinačno, naglasio je župan Dobroslavić.

Nazočnima se obratio i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

-Ovo je završetak projekta koji podrazumijeva integrirano upravljanje obalnim područjem za održivi turizam. Mi smo bili jedan od dionika u projektu, bitno je da smo mi u Neumu potpisali “Memorandum o razumijevanju”. Mi imamo taj dio obalnog područja Neuma i kroz ovaj i druge projekte radimo na zaštiti tog područja. Projekat je potaknuo druge projekte, a mi želimo definitati metodologiju, kojom ćemo definirati što nama to sve treba kad je u pitanju obalno područje Neuma i zaštita mora i morskog dna. Nakon toga ćemo definirati i prioritete za ovaj dio mora koji ima Hercegovačko-neretvanska županija, istaknuo je Jović.

Teresa Muela Tudela iz Andaluzijske federacije gradova i provincija zahvalila je svim sudionicima projekta.

-Učinci ovog projekta na bili su jako pozitivni, pogotovo u razvoju metodologije zaštite naših obalnih područja. Dobra je vijest da će se zaključci projekta nastaviti provoditi. Andaluzijska regionalna uprava nastavit će svim lokalnim upravama pomagati u provođenju unaprjeđenja obalnog područja u smislu održivog turizma. Nadam se da će budućnost Europe biti zelena i socijalna na svim područjima, istaknula je Tudela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA