29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZaronite s "Plavim svijetom" u Stonu ovog vikenda i pridružite se velikoj...

Zaronite s “Plavim svijetom” u Stonu ovog vikenda i pridružite se velikoj eko akciji

Tijekom ovog vikenda 4. i 5. lipnja 2022. godine, uz podršku Agencije Plava promocija, održat će se aktivnosti koje uključuju edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo i ekološku akciju čišćenja podmorja u okviru projekta Eko Malostonski zaljev, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora) 4. lipnja 2022. (subota)  u periodu od 10:00 do 21:00 sati i 5. lipnja 2022. (nedjelja) godine u periodu od 10:00 do 18:00 sati, za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje bit će omogućena  besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a s ciljem promocije zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

Besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjene su za sve uzraste i djecu već od 5 godina starosti, a za sigurnost ronioca početnika brinut će se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku INA d.d. i HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).  Gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo www.pogleduplavo.hr  i Agencije Plava promocija https://plava-promocija.com/.

Za probno ronjenje potrebno je ponijeti ručnik i kupaći kostim, a rezervacije za sudjelovanje u Pogledu u plavo moguće su putem linka:  https://www.pogleduplavo.hr/promocija

Nakon edukacije o osnovnim tehnikama ronjenja i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen  Pogleda u plavo posjetitelji će imati priliku razgledavati podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića, koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a prikazuje ljepote podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

 Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Osim što će posjetitelji imati jedinstvenu priliku spoznati čari i ljepote ronjenja, imaju i priliku  sudjelovati u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev, koja će se održati u subotu 4. lipnja 2022. godine u Hodiljama i u Malom Stonu u periodu od 10.00 do 12.00 sati te u  nedjelju 5. lipnja 2022. godine u Zamaslini i Zaton Dolima u periodu od 10.00 do 12.00 sati.

Ekološka akcija čišćenja podmorja ima za cilj doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ciljanih staništa i vrsta, a posebice onih zaštićenih, radi dugoročnog osiguravanja usluga ekosustava i održivog korištenja zaštićenog područja i područja ekološke mreže Malostonskog zaljeva. Osim toga, akcija čišćenja podmorja će ukazati na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.  Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja su moguće putem linka: https://www.pogleduplavo.hr/ekologija

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH, članovi RK HRVI Nemo-Adriatic, a uz  ronioce i volontere koji će roniti, u akcijama čišćenja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari.

U području Malostonskog zaljeva tijekom 20. stoljeća razvijalo se ribarstvo i školjkarstvo, posebice uzgoj europske plosnate kamenice (Ostrea edulis). Vrijednosti koje čine Malostonski zaljev iznimno povoljnim za uzgoj školjkaša su: čistoća mora, temperatura mora i dotok slatke vode rijekom Neretvom.  Godine 1983. ovo je područje zaštićeno kao posebni rezervat u moru upravo radi važnosti ovog specifičnog ekosustava za uzgoj školjkaša. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 HR4000015 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad u područje Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajne količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati (mreže, vrše i sl.)).  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA