28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZAPRIMLJENO 1.400 ZAHTJEVA Rok za prijavu u registar stanova u kojima žive...

ZAPRIMLJENO 1.400 ZAHTJEVA Rok za prijavu u registar stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci istječe 15. srpnja

Prijave na Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za upis u registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci bliže se kraju. Rok za prijave istječe u ponedjeljak 15. srpnja 2024. godine stoga se pozivaju svi zainteresirani da svoje prijave podnesu do zadanog roka.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je zaprimilo 1.400 prijava od kojih se 55% odnosi na područje grada Zagreba, 21% na grad Split, a ostatak je raspoređen po cijeloj Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Javni poziv Ministarstva raspisan je u travnju ove godine te je namijenjen zaštićenim najmoprimcima ili zaštićenim podstanarima koji su taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova („Narodne novine“ 91/96., 48/98., 66/98., 22/06., 68/18., 105/20.) u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnicima stanova u kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara.

Prijave se podnose se na propisanom Obrascu  dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a mogu se podnijeti na jedan od sljedećih načina:

  • u pisarnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb (svakim radnim danom od 8,30 do 13,30),
  • putem e-pošte: provedba.statileo@mpgi.hr  ili
  • putem preporučene pošiljke na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb

Uz popunjeni obrazac stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a osobito:

  • ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje
  • dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

Dodajmo i kako je Zakonom o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske (broj zahtjeva: 12027/10 i dr.) i Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-3242/2018 i dr., koji je stupio na snagu 2. travnja 2024. godine, predviđeno pet programskih mjera za trajno rješenje statusa osoba koje imaju status zaštićenog najmoprimca u stanu u privatnom vlasništvu a to su:

  1. nagodba stranaka,
  2. isplata iznosa koji prema zakonu pripada zaštićenom najmoprimcu,
  3. useljenje zaštićenog najmoprimca u stan u vlasništvu Republike Hrvatske za koji plaća minimalnu najamninu,
  4. otkup stana od vlasnika i ostanak zaštićenog najmoprimaca u stanu,
  5. zamjena stanova između vlasnika i Republike Hrvatske u kojem slučaju zaštićeni najmoprimac ostaje živjeti u stanu u kojem je smješten.

Dodatne pogodnosti predviđene Zakonom su subvencija najamnine u prijelaznom razdoblju, isplata solidarne naknade, kao i pomoć za preseljenje za ranjive skupine.

Tekst Javnog poziva i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva dok se građani za sve dodatne informacije i upite mogu obratiti na adresu elektroničke pošte: provedba.statlieo@mpgi.hr ili na telefonski broj: 01/3782-484, 01/3782-188.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA