31 C
Dubrovnik
Naslovnica Crna kronika ZAKAZANO ROČIŠTE: Vlahušić i Franković dva dana prije izbora idu na sud

ZAKAZANO ROČIŠTE: Vlahušić i Franković dva dana prije izbora idu na sud

Ročište u aferi “Revelin”, napokon je zakazano na Županijskom sudu u Splitu i to uoči parlamentarnih izbora 3. srpnja u 12 sati. Optuženici: bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, kao i poduzetnik Lukša Franković ne moraju se niti pojaviti na sudu, jer kaže nam sudac Dinko Mešin, riječ je o dokaznom ročištu na kojem nije nužno sudjelovanje optuženika.

Na prvom pripremnom ročištu u veljači oba optuženika kazala su kako se ne osjećaju krivim za pronevjeru 3 milijuna kuna javnog novca, kao ni za zloupotrebu ovlasti i položaja (Vlahušić).

Sudac Mešin, koji i inače vodi slučaj, a odnedavno je imenovan i glasnogovornikom ovog suda, kaže kako obrana nije prihvatila iskaze 50-ak svjedoka optužbe te će svi oni svoj iskaz koji su dali USKOK-u, još 2015., morati ponoviti, što će sigurno odužiti ovaj postupak, koji je zbog raznih objektivnih i subjektivnih razloga od 30. prosinca 2015., kad je podignuta optužnica stajao u mjestu sve do veljače 2020. kad je održano prvo pripremno ročište.

Drugo ročište u ovom slučaju trebalo je biti održano 3. travnja, ali je odgođeno zbog epidemije koronavirusa za svibanj, kad je pak odgođeno zbog zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Podsjetimo,

Kronologija “afere Revelin”

9. veljače 2015. – USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske donio rješenje o provođenju istrage protiv Andra Vlahušića, tada gradonačelnika Dubrovnika i Lukše Frankovića, koncesionara tvrđave Revelin zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

30. prosinca 2015. – USKOK je podigao optužnicu u kojoj se prvookrivljeniku Andru Vlahušiću, gradonačelniku Grada Dubrovnika, stavlja na teret da je, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog vlasnika ugostiteljskog obrta Lukše Frankovića u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika drugookrivljeniku pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849,40 kuna. Osim navedenog, Frankovića se sumnjičilo da je prikazao dvostruko manji broj prodanih ulaznica za klub i proračun Republike Hrvatske oštetio za 242.331,48 kuna.

9. lipnja 2016. – sjednica Žalbenog vijeća je odgođena jer je Vlahušićev odvjetnik Rajko Mlinarić imenovan sucem Ustavnog suda te je ročište odgođeno do uvođenja drugog odvjetnika u predmet.

Listopad 2016. – sjednica je opet odgođena

Studeni 2016. –  oba optuženika traže izuzeće dokaza, čeka se odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio zahtjeve obrana.

9. ožujka 2017. – četvrti put donošenje odluke o optužnici je odgođeno na zahtjev obrane Lukše Frankovića.

6. travnja 2017. – po peti put na Županijskom sudu u Splitu odgođeno je ročište Sudskog vijeća koje je trebalo donijeti odluku o optužnici u slučaju Revelin.

25. travnja 2017. – šesti put se odgađa sjednica. Ovoga puta razlog je bio uklješteni živac Vlahušićevog odvjetnika koji je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju.

26. lipnja 2017. – gotovo dvije godine nakon podizanja, sudsko vijeće napokon je potvrdilo optužnicu protiv Andra Vlahušića i Lukše Frankovića. Ročište je zakazano tek u svibnju 2018. Predmet je vodio sudac Slavko Lozina.

9. svibnja 2018. – prvo je ročište odgođeno jer je Andro Vlahušić poslao zdrastvenu dokumentaciju kako ne može zbog srčanih problema nazočiti suđenju.

Sudac Slavko Lozina više nije niti zakazivao ročište u ovom predmetu, a potom je prestao biti sudac uskočkih predmeta te je ovaj predmet ostao bez suca.

3. lipnja 2019. predmet preuzima novoimenovani sudac Dinko Mešin te se očekuje da će zakazati prvo ročište, 3 i pol godine nakon podizanja optužnice.

16. rujna 2019. – ročište još nije zakazano, a najavljuju iz splitskog suda da će najvjerojatnije biti zakazano do kraja godine.

29. studenog 2019. – sudac Dinko Mešin za 10. prosinca zakazuje prvo pripremno ročište.

10. prosinca 2019. – suđenje je odgođeno na zahtjev odvjetnice Lukše Frankovića, zbog njezinih zdravstvenih problema. Novi datum je određen za 4. veljače.

4. veljače 2020. – pet godina od podizanja, te malo više od 2,5 godine od potvrđivanja optužnice, konačno jeodržano pripremno ročište na kojemu je dogovoren početak suđenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

IZBORNI STUDIO / Nikola Dobroslavić (HDZ): premijer Plenković i HDZ su dokazali da znaju kako upravljati zemljom

U posljednjem Izbornom studiju pred nedjeljne izbore porazgovarali smo sa županom Nikolom Dobroslavićem o projektima koje drži "asom" u rukavu HDZ-a za...

AKTIVNOSTI GRADA: isplaćene pomoći građanima, modernizacija Kazališta, uređene Pile…

Grad Dubrovnik u proteklom tjednu isplatio je 781 tisuću kuna pomoći građanima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez primanja, a gradonačelnik...

AFERA REVELIN/ početak suđenja za optuženog bivšeg gradonačelnika Vlahušića i poduzetnika Frankovića

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i poduzetnik Lukša Franković, optuženici u aferi Revelin danas su se u pratnji svojih odvjetnika pojavili na...

Lampioni ispred hotela Albatros

Mjere vlade koje su trebale pomoći turističkim radnicima, hotelijerima i ugostiteljima za Hotele Epidaurus i Albatros nisu bile dovoljne … Osim što...

Dubrovnktv.net

IZBORNI STUDIO / Nikola Dobroslavić (HDZ): premijer Plenković i HDZ su dokazali da znaju kako upravljati zemljom

U posljednjem Izbornom studiju pred nedjeljne izbore porazgovarali smo sa županom Nikolom Dobroslavićem o projektima koje drži "asom" u rukavu HDZ-a za...

Završena energetska obnova Konavoskih dvora – restoran otvoren za sve posjetitelje

Glavni dio projekta energetske obnove restorana Konavoski dvori dovršen je u planiranom roku i restoran je otvoren za sve posjetitelje. Što se...

IZBORNI STUDIO/ Đuro Capor: MOŽEMO bolje i pravednije!

Što bi za političku platformu MOŽEMO bio uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima i zašto bi neodlučni birači ili simpatizeri lijeve političke...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić