32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZabilježno osam slučajeva zaraze - epidemiološka situacija jako dobra

Zabilježno osam slučajeva zaraze – epidemiološka situacija jako dobra

Na netom završenoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite potrvđena je osam novih slučajeva zaraze. Krunoslav Capak ocijenio je trenutačnu epidemiološku situaciju kao jako dobru te kazao kako zasad nema epidemioloških indicija da bi se trebale ponovno uvesti stare, strože mjere.

„U posljednja 24 sata zaraženo je novih osam osoba. Ukupno je 2221 osoba zaražena, testirano je 50 348 osoba, od čega u posljednja 24 sata 1603. Na bolničkom liječenju se nalazi 146 osoba, a sedam pacijenata je na respiratoru. Ozdravilo je ukupno 1850 osoba“ kazala je uvodno Maja Grba-Vujević.

“Epidemiološka situacija je jako dobra. Broj oboljelih je jednoznamenkast i dalje, a broj umrlih je na broj stanovnika jedan od najnižih u Europi i svijetu. Dopustili smo normalne gospodarske aktivnosti i normalan život naših građana. Pratimo epidemiološku situacija i u ovom trenutno nemamo indicija po kojima bi trebala vratiti mjere. Najveći broj novooboljelih vezan je uz povratnike radnika iz Švedske i uz osobe koje su bile u zrakoplovu 2. svibnja. Ne znamo kako se jedna osoba u Zagrebu zarazila, ali i to ćemo uskoro saznati. Držimo situaciju pod kontrolom”, kazao je Krunoslav Capak.

O stanju u Domu u Koprivnici

“Karantena je naziv epidemiološke mjere po kojoj zdravlje ljude stavljamo u zatvoren prostor. U ovom slučaju karantena ne bi pomogla. Bitno je da su svi slučaju odmah epidemiološki klasificirani i da su svi  kontakti stavljeni u samoizolaciju“ pojasnio je Capak.

O lijeku za koronavirus

“Nekoliko je takvih lijekova testirano. Biološki lijek za artritis se kod jednog broja bolesnika pokazao dobrim. Prema današnjim saznanjima njega bi bilo dobro davati prije stavljanja na respirator i to  samo kod teških bolesnika. Ovaj lijek nije za široku upotrebu“ kazala je Alemka Markotić.

Jesu li sigurnosne mjere samo preporuke i hoće li se kažnjavati oni koji ih se ne pridržavaju

“Mogu načelno odgovoriti na pitanje. Ravnateljstvo Civilne zaštite, s inspekcijom Civilne zaštite, policijskim službenicima i službenicima Državnog inspektorata izvršili su nadzor skoro 58 tisuća otvorenih gospodarskih subjekata, od 6. do 13. svibnja. Kod njih oko 1400 utvrđene su određene nepravilnosti. Uglavnom izdajemo mjere upozorenje i onda se propusti korigiraju. Radi se o velikom broju objekata, a kad bi htjeli ne bi mogli u svima provesti nadzor. U prvoj fazi su naši građani dobili dovoljno informacija o kakvoj se bolesti radi i kako se zaštiti. To nam je pomogla da iz prve faze izađemo s minimalnim rizicima i štetama. Ovo je bolest koju možemo pobijediti isključivo svi zajedno. Možemo uvesti sankcije, ali najgore je prenošenje bolesti. Ako bi se utvrdilo, ali to je stvar epidemiološko struke, da je neki objekt postao žarište, onda bi se za sve osobe koje su bile u tom objektu uvela mjera samoizolacije. Računamo na svijest svih da se drže svih propisanih mjera jer je to jedino jamstvo da ćemo izaći sa što manjim brojem zaraženih“ kazao je ministar Božinović

O koncertima na terasama ugostiteljskim objekata

“Ako neto zatraži da propišemo nešto takvo to rado ćemo to napraviti, ali vjerujemo da ćemo s uputama za izvedbama koje kreću od 18. svibnja većinu tih mjere pokriti” kazao je Capak

O prelaženju državne granice i proturječnim informacijama

“Čuo sam se s načelnikom Istarske županije kojim mi je kazao da nije znao za sve detalje odluke, tako da tu nema nesporazuma. Do 15. lipnja se produžuje zabrana ulaska državna trećih zemalja, osim u nekim taksativno navedenim uvjetima, tako da ni tu nema nesporazuma” rekao je Božinović te dodao na nema zabrana javnog okupljanja, pa tako ni prosvjeda

O reduciranju konferencija Stožera

“Ako je to vaš prijedlog mi ćemo ga razmotriti” odgovorio je na novinarsko pitanje Božinović

O broju preminulih osoba u Domu u Koprivnici i različitom stanju oboljelih i preminuli po domovima

“Ne znam koliko je ukupno osoba iz tog doma preminula. 60 posto preminulih u Europi su korisnici domova za starije. U svim domovima je epidemiološka reakcija bila iznimno brza. Imali smo dovoljno prostora u bolnicama za njihovu hospitalizaciju. Smatram da se u svim domovima dobro postupilo. Broj zaraženih u pojedinom domu ovisi ponajprije komorbiditetu, odnosnu stanju korisnika“ odgovorio je Capak.

O serološkim testovima u klinici „Dr. Fran Mihaljević“

„Preliminarni rezultati govore da nitko od zaposlenika nije razvio antitijela, odnosno da nije bio u kontaktu s virusom. Napravit ćemo još jedna test i time ćemo završiti istraživanje. Ovo govori o visokoj profesionalnosti svih zaposlenika i ozbiljno poštivanju svih mjera kako na radnom mjestu tako i u privatnom životu. Što se tiče fame o prokuženosti populacije, nema još puno takvih istraživanja, ali i u dijelovima Njemačke u kojima je zabilježen veliki broj zaraženih, prokuženost je išla do maksimalno 15 posto“ kazala je Markotić.

O tome je li se započelo s analiziranjem starijih slučajeva

„To nisu bolesnici već zdravi ljudi. Da mi smjeli koristiti njihove uzorke to nam moramo odobriti Etičko povjerenstvo. Upravo pripremamo dokumentaciju. Nakon odobrenja možemo testirati njihove serume. Pristupili su nam neki ljudi koji su bili u Wuhanu i pojavile su im se određene respiratorne smetnje, stoga pozivan sve one koju su bili u Wuhanu u studenom i prosincu, eventualno i u siječnju, da nam se jave pa ćemo i njih testirati“ kazala je Markotić.

O preporukama za plaže

„Epidemiološka služba nije zadužena za kontrolu preporuka, to se treba dogovoriti na razini stožera ili inspekcije“ kazao je Capak.

O broju osoba u samoizolaciji

„ Trenutno je taj broj 1085. S leta iz Frankfurta 3. svibnja nema zaraženih. Ti putnici nisu u samoizolaciji jer nema potrebe za tim“ pojasnio je Capak.

O pouzdanosti seroloških testiranja

“Kad se pojave novi mikroorganizmi uobičajeno je da se počnu razvijati testovi za dijagnostiku. Ugledni proizvođači paze da ne izbace tržište proizvod loše kvalitete. Na početku su testovi niže osjetljivosti. Svaki odgovorni laboratorij će dodatno evaluirati testove, pa smo i mi radili evaluaciju. Serološki testovi nisu dovoljno dobri za dijagnostiku akutnih infekcija. Analiza koju je provela docentica Oktavija Đaković Rode, pokazala je da nekoliko testova u prva dva-tri dana ne može dokazati da se radi o akutnoj infekciji. Sumnja se da bi se u pet do sedam dana od infekcije testovi mogli biti pouzdani kod 30 posto pacijenata. Visoki postati pozitivnih se može dokazati oko 12. dana po testovima kojima raspolažemo” kazala je Markotić.

Smatrali li Stožer da imaju jedno povjerenje građana kao na početku pandemije

“Mislim rezultati naše borbe protiv pandemije najbolje govore o povjerenju građana u Stožer” kazao je kroz smijeh Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA