28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaZA KRAJ MJESECA JEZIKA Predstavljen projekt „Hrvatski za svaku upotrebu"

ZA KRAJ MJESECA JEZIKA Predstavljen projekt „Hrvatski za svaku upotrebu”

Za kraj Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama predavanje su održale osnivačice projekta „HJzasve“Barbara Tolić Aušić i Željka Jeličanin. Događanje se upriličilo 18. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice. Predavačice su predstavile svoj projekt i provele publiku kroz određena jezična pravila prilagođena srednjoškolskom uzrastu.

Tolić Aušić i  Jeličanin, magistre edukacije hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije, govorile su o tome kako su došle na ideju da na društvenim mrežama promoviraju jezik i književnost među različitim publikama, između ostaloga među mladima, o izazovima s kojima se pri tome susreću te o tome kako se internet može iskoristiti za učenje na zabavan način.

Istaknule su kako su od malena ‘jako puno voljele čitati i zapisivati citate iz književnih djela’ i to je zapravo bilo i ‘početak svega’, a na trećoj godini studija, iz razgovora s istomišljenicima, rodila se ta ljubav prema jeziku koja je prije sedam i pol godina prerasla u Facebook stranicu „Hrvatski za svaku upotrebu (HJzasve)“, koju trenutno prati preko 13 tisuća ljudi.

– Krenuli smo interno s ovim projektom, za naše kolege studente, ali nakon godinu dana shvatile smo kako je to plodno tlo za brojne razgovore o jeziku i književnosti pa je tako nastala web stranica Književne kritičarije. S vremenom smo otvorile profile na Instagramu i TikToku. Ovim projektom želimo približiti hrvatski standardni jezik mladima, koji je mnogima problematičan, na jednostavan, razumljiv i aktualan način. Naglašavamo kako standard nije ono jedino što je bitno jer je naš jezik izuzetno bogat narječjima koje vrijedi njegovati i koji su naše bogatstvo – objasnile su svoji misiju predavačice i otkrile kako u svom projektu, osim o jeziku, s pratiteljima razgovaraju i o serijama, filmovima, književnosti, kazalištu…

U predavanju su se dotaknule i načina na koji su društvene mreže promijenile komunikaciju među mladima te su predstavile korisne digitalne alate kojima se i učenici mogu poslužiti ako u nekom trenutku nemaju pri ruci pravopis ili gramatiku, a trebaju provjeriti određeno pravilo. Govorile su o pravilnoj upotrebi veznika, pleonazmima, zamjeni stranih riječi hrvatskim, velikim i malim slovima, novonastalim hrvatskim riječima i slično.

Tijekom sedam godina postojanja, Tolić Aušić i Jeličanin, kažu kako su imale 1600 jezičnih objava, ali ističu kako im je uvijek ‘najvažnija kvaliteta’, a ne broj objava. Naglasile su kako se uspjeh ‘ne događa preko noći’, bitna je ustrajnost i želja za učenjem koje nikad ne prestaje. Zadovoljne su jer se njihov krug poznanstava svakog dana širi kao i njihova virtualna zajednica.

Na kraju predavanja održao se jezični kviz gdje su najbolji sudionici i nagrađeni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA