30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVrt Gimnazije Dubrovnik postaje Držićev đardin

Vrt Gimnazije Dubrovnik postaje Držićev đardin

Vrt Gimnazije Dubrovnik ovaj ponedjeljak, 20. svibnja 2024., u 13 sati, opet postaje Držićev đardin.

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se održava svake godine 18. svibnja, upriličit će se otvorenje izložbe polaznika likovne radionice održane u sklopu projekta „Držić u očima gimnazijalaca“.

Riječ je o dugogodišnjem projektu međuinstitucionalne suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik, kroz kojeg učenici pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Lilić i muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje detaljno, praktičnim radom i studijskim pristupom obrađuju pojedine segmente Držićevog stvaralačkog opusa.

Tema ovogodišnje višemjesečne likovne radionice čije rezultate predstavlja izložba je arhitektura gradova povezanih sa životom i djelom Marina Držića. Radionica se izvodila unutar likovne grupe u sklopu nastave u prostorima Gimnazije Dubrovnik, od listopada 2023. do svibnja 2024. godine.

Sudjelovalo je 14 polaznika koji su tehnikom akrila na platnu realizirali vlastite vizije Držićevih „životnih pozornica“: Dubrovnika, Siene, Beča, Carigrada, Firence, Venecije, Milana.Rođen u Dubrovniku 1508., a umro u Veneciji 1567. godine, Marin Držić većinu svog života proveo je „negdje između“, dijelom u rodnome gradu, dijelom u Italiji, a dijelom putujući Europom.

Da je ostao u Dubrovniku, najveći hrvatski komediograf vjerojatno nikada ne bi napisao: „Tko doma ne sidi i ne haje truda, po svietu taj vidi i nauči svih čuda“ (Tirena). Možda uopće ne bi bio komediograf da se za vrijeme studija u talijanskom gradu Sieni nije upoznao s kazalištem, već bi ga povijest zapamtila samo kao svećenika. Putovanja, ne samo kroz prostor, već i kroz vrijeme, obogaćuju nas i mijenjaju. Uranjajući u svijet Marina Držića, dubrovački gimnazijalci povezali su se sa svojim kulturnim i povijesnim nasljeđem, a koliko su u tome uspjeli zorno će pokazati izložba nastalih radova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA