30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVlasnici lopudskog hotela Lafodia žele obnoviti Samostan sv. Nikole na tom otoku,...

Vlasnici lopudskog hotela Lafodia žele obnoviti Samostan sv. Nikole na tom otoku, građevinsku su dobili

Vlasnik lopudskog hotela “Lafodia”, ANKER GRUPA d.o.o., zatražila je i dobila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i konstrukcijsku sanaciju Dominikanskog samostana sv. Nikole na Lopudu, na postojećoj građevnoj čestici katastarske oznake čest.zem. 1051 k.o. Lopud (Lopud). Glavni projektant je Stjepo Butijer, dipl.ing.arh.

Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika izdao je prije nešto više od tjedan dana, točnije 14.srpnja 2022., građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i konstrukcijsku sanaciju Dominikanskog samostana sv. Nikole na Lopudu.

Zahtjev za izdavanjem ove građevinske grupe zatražio je investitor, Anker grupa d.o.o., vlasnik lopudskog hotela Lafodia, dok je kao glavni projektant naveden dip.ing. arh. Stjepo Butijer.

Ova građevinska dozvola prestaje važiti ako se građenju ne pristupi u roku od tri godine od njene pravomoćnosti, a investitor je dužan prijaviti početak građenja najkasnije osam dana prije početka građenja.

Navedeno je i kako se važenje građevinske dozvole produžuje na zahtjev investitora jednom za tri godine ako se nisu promijenili uvjeti za provedbu zahvata u prostoru određeni prostornim planom, u skladu s kojim je građevinska dozvola izdana.

Predmetna građevina, u ovom slučaju Dominikanski samostan sv. Nikole na Lopudu mora u pogledu vanjskog izgleda i uređenja građevne česti biti dovršen u roku od sedam godina od dane prijave početka građenja, a navedeno je i kako se izgrađena građevina može početi koristiti, odnosno staviti u pogon te se može donijeti rješenje za obavljanje djelatnosti u toj građevini prema posebnom zakon, a nakon što se za građevinu izda uporabna dozvola.

U izdanoj građevinskoj dozvoli navodi se kako su u spis priložene propisane potvrde glavnog projekta javnopravnih tijela. Među tim potvrda je i potvrda glavnog projekta iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara koju je izdao Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Istaknuto je i kako je strankama u postupku omogućen uvid u spis predmeta, a među pozvanim je bio i prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku, fra Tomislav Kraljević i to za česticu zgrade 416. k.o. Lopud, odnosno crkvu sv. Nikole.

Zanimljivo, nakon uvida u spis predmeta, kako se navodi u izdanoj građevinskoj dozvoli, fra Kraljević zatražio je još vremena za očitovanja, čemu je udovoljeno i to za osam dana od dana uvida. Međutim, kako se navodi u građevinskoj dozvoli fra Kraljević se u odobreno roku, kao ni do trenutka izdavanja dozvole nije očitovao.

foto: arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA