34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVilla Stayeva 11 obitelji Škurla mami uzdahe: "nismo htjeli otići", pišu gosti

Villa Stayeva 11 obitelji Škurla mami uzdahe: “nismo htjeli otići”, pišu gosti

Villa “Stayeva 11” u istoimenoj ulici u vlasništvu je obitelji Škurla od 2014. godine, no potpuno preuređenje koje oduševljava sve goste koji u njoj borave doživjela je 2020. Iako se, danas, ova lijepa obiteljska turistička priča čini idealna, osobito kad se pogledaju fotografije, obitelj Škurla jako dobro zna kroz što je sve prošla, kakve prepreke i poteškoće preživjela, te koliko osobnih dilema prebrodila. Ne treba smetnuti s uma samo činjenicu da je 2020. kad su krenuli s kompletnom renovacijom, corona pokucala na vrata i unijela nemir i neizvjesnost u svaki segment života u cijelom svijetu. Jedno vrijeme su razmišljali i o prodaji nekretnine, na sreću kratko, a vrijeme pokazuje da je njihova vizija bavljenja ovom luksuznom vrstom iznajmljivanja svojih smještajnih jedinica bila posve ispravna – doznajemo od Dubravke Škurle koja se bez dlake na jeziku putem društvenih mreža uvijek osvrne na turističke trendove u našem gradu. Za nju, u tom smislu, izbora nema, gostima treba ponuditi visokokategorizirani smještaj i luksuz, uslugu kakvu ovaj prelijepi Grad zaslužuje, a onda se neće imati niti problema s bookingom. Škurla smatra kako prvo mi sami moramo početi cijeniti i poštovati Grad i ljepotu u kojoj živimo, kako se iznajmljivači moraju potruditi i uložiti u svoje smještajne jedinice, a onda će to moći i naplatiti, jer gosti cijene kad dobiju vrijednost za novac.

-Moja se obitelj odlučila za ogromnu investiciju 2020. i nije bilo lako, a na ruku nam nisu išle niti okolnosti kakvima se nitko nije nadao. Ali, htjeli smo najbolje, htjeli smo luksuz, odlučili smo se za renovaciju kojom ćemo se izdvojiti u ponudi i na tržištu i to se pokazalo dobrim smjerom. Cijene nismo snižavali ni u coroni, a naša je filozofija da ih ne treba korigirati niti po ljetnim mjesecima, iste su nam od 1. lipnja do 1. listopada. U prosjeku smo dvostruko skuplji od prosječne dubrovačke cijene, ali nemamo problema s bookingom – kazala nam je Dubravka Škurla dodajući kako im najviše gostiju dolazi iz Amerike, Engleske, Skandinavije, te Australije i Kanade.

Renovacija je potrajala sedam mjeseci, bila je zahtjevna samim tim što je trebalo zadovoljiti sve stroge konzervatorske smjernice koje prate radove na građevinama u povijesnoj jezgri.

Bilo je povremeno “gadno” i ponekad nam se činilo da nikada nećemo završiti – iskreno kaže Dube. No, ustrajali su i danas su ponosni na to.

Gosti cijene udobnost i opremljenost u njihovoj Vili Stayeva 11, ali isto tako poštuju uključenost cijele obitelji u posao. Svatko tko je u tom poslu ozbiljno i odgovorno, duboko je svjestan kako je to posao od 24 sata dnevno. Dube svoje goste dočekuje, prati, na raspolaganju im je za sve što im treba. Gosti to iznimno cijene i nagrađuju fantastičnim komentarima koji onda dovode nove goste, iste, dobre platežne moći, ali i očekivanja.

Dakle, kuća koja se smjestila u tihoj Stayevoj ulici, s pogledom na gradske zidine, u blizini starog porta i Tvrđave sv. Ivana potpuno je renovirana prije tri godine kao „pametna“ kuća za uštedu energije, a raspolaže s dvije luksuzne deluxe sobe i jednim apartmanom sa 4 i više zvjezdica. Sav namještaj je izrađen po mjeri i ručno je izrađen od drveta. Sve je klimatizirano, a ugrađeno je i podno grijanje koje olakšava iznajmljivanje tijekom cijele godine.

Uz svu suvremenu tehnologiju kojom se diče, te opremu i higijenske potrepštine visoke kvalitete, Villa Stayeva 11 ima i priču koja seže u povijest Grada i njegovih građana. A to je uvijek bila i bit će za strance dobitna kombinacija.

Pa vlasnici, kad ih se pita zašto su kuću nazvali Villa ‘Stayeva 11’ posežu za zanimljivom posvetom obitelji Stay koja je tu živjela u 15. stoljeću. No, unutar te obitelji postoji nekoliko pojedinaca koje valja istaknuti. Jedan je Benedikt Benko Stay, slikar i pjesnik, autor oltarne slike u kaštelanskoj crkvi sv. Marije, “Navještenje”, koja se čuva u dubrovačkoj katedrali, a drugi je Benedikt Stay, mlađi, pjesnik, latinist i znanstvenik, posebno poznat po epu objavljenom 1744. godine „Philosophiae … libri versibus traditiae sex“ – „Šest knjiga filozofije u stihu ‘, a posvećeni su mu uzori u filozofiji, Descartes i Newton, ali i Ruđer Bošković s kojim je održavao prijateljstva tijekom svog dugog boravka u Rimu i nekim drugim talijanskim gradovima.

Na česte kritike koje se upućuju iznajmljivačima u Gradu, osobito domaćim ljudima koji žive izvan zidina, a iznajmljuju svoje nekretnine u povijesnoj jezgri, Dubravka Škurla odgovara:

-Treba vratiti uloženo, jer investicije u ovakav luksuzni smještaj nisu jeftine, ali nadam se, vjerujem i priželjkujem vrijeme kada ću se vratiti i živjeti u Gradu. Nisam ga napustila i nikad neću – zaključuje.

A sad pogledajte kako je obitelj Škurla uredila svoju Villu Stayeva 11. Zasigurno vas potom neće iznenaditi niti komentar gostiju koji su napisali da im je bilo teško otići.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA