13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluVilla Madonna Della Strada - Dobrodošlica kakvu gosti Grada zaslužuju

Villa Madonna Della Strada – Dobrodošlica kakvu gosti Grada zaslužuju

Villa Madonna Della Strada primjer je kako od jedne nenastanjene kuće unutar zidina napraviti prostor koji odiše luksuzom, a istodobno zadržava jednostavnost. Riječ je o obiteljskoj privatnoj kamenoj kući koja je potpuno preuređena i renovirana u svrhu iznajmljivanja.

Kuća je cjelina koja se sastoji od pet etaža, što je rijetkost u Gradu. Osmišljena je kao vila s pet zasebnih jedinica, apartmana visoke kategorije pri čemu svaki prostor ima željenu privatnost. U stvarnosti je to mali obiteljski butik hotel.

Uz minimalnu prilagodbu i kreativna rješenja Villa Madonna Della Strada postala je jedinstvena ekskluzivna vila za obiteljski život ili odmor. Vlasnica kuće Nada Burum sama je razradila i postigla konceptualno rješenje kuće, te osmislila stil unutarnjeg uređenja s kojim su njezini gosti oduševljeni. Pritom je pazila na svaki detalj.

– Kad smo kupili kuću bila je u dobrom stanju, mogla se je i takva prilagoditi u turističke svrhe. No prepoznali smo potencijal. Trebalo je prilagoditi novoj namjeni, kuća je trebala dobiti dušu. Krenuli smo po dozvole, pa u renovaciju. Postignut je željeni sklad. Odlika boljih gradskih kuća su središnje kamene skale, što ova kuća ima. Njezina prednost je i veliki broj otvora, prozora koji osiguravaju iznimno puno svjetla, što je u Gradu rijetkost. Primjer je ovaj dvoetažni apartman, ima pet prozora i lijep balkon. To nas je privuklo, to podiže vrijednost. A povrh svega je to što je kuća jedna cjelina, što je gostima koji dolaze obiteljski ili kao grupa prijatelja iznimno važno.

Kuća nosi simbolično ime Villa Madonna Della Strada

Željeli smo imenu dati osobnost, kuća gostima prenosi poruku o nama i životu u Gradu. Željeli smo i na taj način poželjeti dobrodošlicu, poziv gostima da ih u Dubrovniku čeka uistinu nešto lijepo. Na skretanju s jezuitskih skala prema Crijevićevoj ulici gdje se kuća nalazi, ispod volta na putu prema kući, prolazi se pored niše u kojoj je divna slika Majke Božje s Djetetom Isusom. To je slika Gospe od puta, dobrodošlica u Grad za sve goste namjernike, koji tuda dolaze prema našoj vili. To je bilo to. Htjeli smo da se u ovoj kući osjećaju dobro, kaže Nada Burum.

– Blagoslov je živjeti u Dubrovniku. Grad zaslužuje najbolje, osjećaj za dubrovačku povijest vodio me u namjeri da kuća bude vrijedan dio dubrovačke ponude. U unutrašnjost kuće ugrađeni su visokokvalitetni materijali, kamen i drvo. Kamen je pažljivo obrađen na podnim površinama. Na zidovima, uklonjena je žbuka da bi se došlo do fino klesanog izvornog kamena koji je valjalo očistiti i fugirati dubrovačkom fugom, objašnjava vlasnica, koja je sama osmislila i unutrašnje uređenje. Drvo je dalo toplinu i jednostavnost. Kuća je prožeta kombinacijom prirodnih kamenih nijansi koje se elegantno preklapaju s bojama starog zlata ili zlatne patine, onog starog dubrovačkog plemenitog kolorita. Uz to idu prekrasne dizajnirane duple koltrine, talijanski teški dekori i unutarnje lagane, pa bonegracije od mesinga.

Radila sam na tome da kuća bude umirujući prostor koji će odisati toplinom. Postignuto je da je prostor elegantno i estetski povezan od krova do najnižeg dijela kuće u kojem je nekad bila gustijerna. Svaka prostorija napose, pa onda opet kuća kao cjelina, je jedna priča. U sigurnosnom smislu postavljen je video nadzor, sustav kartičnog otvaranja, sustav za unos koda na glavnom ulazu u vilu, i druge pogodnosti koje gosti očekuju.

Inače, kod uređenja, zidovi, podovi, plafon, sve utječe na percepciju interijera. Preporuka je suzdržati se od nabacivanja stvari samo zato što nam se sviđaju. Posebna pažnja se posveti rasvjeti, treba je pažljivo projektirati, jer će dobro isplanirana rasvjeta prostoru dati snažan pečat. Stoga sam za vilu osmislila, recimo to tako, diskretnu ali plemenitu rasvjetu, češki kristal koji je ručne izrade, prilagođen interijeru ove kuće. Kako bi svaki taj luster, zidna lampa ili svijećnjak oduševio i opustio gosta igrom svjetla i sjene, ovisno o dijelu dana ili kutku prostorije u kojoj gost želi boraviti. Gledano s aspekta funkcionalnosti, projektnim zadatkom pratilo se visoke hotelske standarde u kategorizaciji 4 zvjezdice. Skrivenom rasvjetom oplemenjeni su dekori zrcala, masivni ručne izrade ramovi starog zlata. Stoljetna tradicija je koristiti dekor zrcala, objašnjava gospođa Burum.

-Kako se nekretninama i profesionalno bavim, lako primijetim detalje i izvedbu objekta, bilo manjih prostora za stanovanje ili luksuznih vila. Nešto veći ulog u početku, vremenom ipak pokaže kako kvaliteta i detalji čine razliku u funkcionalnosti prostora i utječu na osjećaj koji u njemu prevladava,  a također, što je vlasnicima nekretnina od visokog značaja, u konačnici sve utječe na financijsku vrijednost nekretnine kad se odluče na prodaju, savjetuje iskusna poslovna žena.

Na vrlo inovativan način uređena je stara gustijerna. Naime, dva prizemna dvoetažna apartmana imaju svaki svoj krevet u prostoru bivše gustijerne. No soba u gustijerni dobiva prirodno svjetlo kroz stakleni pod, pa se tako iz gustijerne kroz stakleni strop odnosno pod odozdo prema gore gleda kroz otvoreni prozor od ariša uokviren kamenim zidom i stilskim dekorima. A s gornjeg dijela, kroz stakleni pod pogled plijeni kristalni luster i veliki krevet.

 

-Da, taj detalj je inovacija koja je boravak u ovim apartmanima učinila stvarno posebnim doživljajem. Kako bi onaj koji ovdje boravi ili živi, bez obzira gdje se u kući nalazio, bio okružen ugodnim i prirodnim. Kao i apartman u potkrovlju oplemenjen pogledom na Grad iz kreveta, što goste oduševljava, a naravno pozicija kreveta je unaprijed planirana.

-Drvo u kući je obrađeno i zaštićeno finom tehnikom, pa bajcano da se vide godovi kao na ovim vratima s dubrovačkim pečatima, i da bi se stopilo s bojama interijera. Podovi su obloženi visokokvalitetnim kamenim pločama, a u potkrovlju je parket od bambusa. U središnjem dijelu kuće kamene pločice su visoki sjaj, dezena kao presječeno deblo, slagane u smjeru rasta drva, u njima se odražava interijer, pokazuje nam vlasnica obiteljske Ville Madonna Della Strada. – Male kuhinje su cjelovito opremljene i potpuno funkcionalne. No gosti veće platežne moći ne kuhaju.

Poseban izazov bile su kupaonice jer ih je trebalo napraviti čak pet u jednoj kući, u zadanom prostoru.

-Za kupaonice smo odlučili upotrijebiti iznimno kvalitetne talijanske dekor pločice, reljefne izrade, i još jedan model koji imitira vezenu čipku, svijetlih tonova. Uz nadgradne umivaonike i ostali standard u kupaonici, spoj su funkcionalnosti i estetike.

Nada Burum kaže kako je u uređenje ove kuće uložila puno ljubavi, ali i vremena, jer htjela je onima koji dolaze u Grad ponuditi najbolje, a gosti to prepoznaju.

Navike turista se mijenjaju. Gost se želi osjećati sigurno. Sve je više upita za duljim boravkom, od 7 do 15 dana. Vrijeme je novih trendova, raste popularnost privatnog smještaja tipa malog obiteljskog butik hotela kao što je ova naša ponuda. Gosti žele rezervirati smještaj u kojem mogu boraviti sa širom obitelji ili prijateljima, što im naša Villa Madonna Della Strada može ponuditi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA