Vila Soline – od skromne i skladne obiteljske kuće do luksuzne kamene vile s bazenom

Kad su Frane i Antun Guljelmović 6. lipnja 1971. postavili kamen temeljac svoje buduće obiteljske kuće u Župi, nisu ni sanjali kako će to jednoga dana biti luksuzna vila s bazenom. Od kamene prizemnice i obiteljskog doma, prije sedam godina Vila Soline je spletom okolnosti, ali i zahvaljujući velikom trudu i umijeću njihovog sina Borisa i njegove Katije, postala kuća za odmor s očaravajućim pogledom.

-Prije deset godina kuća je, recimo to tako, ostala bez stanara. Boris i ja smo odlučili uložiti u nju i pretvoriti je u kuću za odmor. Tri godine je trajala nadogradnja i uređivanje i prije sedam godina, počeli smo s iznajmljivanjem, priča mi Katija Puljizević, rođena Trstenka, koja je kao najveći potencijal ove kuće vidjela veliku okućnicu, čak 2 000 kvadrata i odmah počela zamišljati što se sve tu da posaditi, a inspirirana Arboretumom, pokraj kojeg je odrasla.

Puna je lijepih uspomena, puna života. Birali smo svaki komad namještaja i svaki detalj tako da nama to bude lijepo, ali smo birali i kvalitetne prirodne materijale, nema Ikea namještaja, sve je puno drvo, uglavnom akacija i tikovina, parket je kuhano drvo, a svaki kamen na fasadi je ručno klesan, složen tradicijski u cvijet, kaže Katija i dodaje kako je njezin Boris svako ljeto, kad bi došao s obitelji na odmor iz Njemačke, umjesto uživanja, s ocem klesao i nosio kamen za kuću.

Vila Soline nema kolni pristup, prva je u redu do mora, a ispod nje je mala skrivena plaža, koju koriste samo mještani. Pogled puca na župsku valu, na Mrkan i Bobaru, na Cavtat, a vila sa svojih 8 taraca sa svih strana i vrtovima prepunim raznog bilja nudi gostima privatnost i osjećaj kao da su negdje u prirodi potpuno izolirani od svijeta.

-Mi nažalost nemamo razvijenu turističku ponudu za bogate goste, pa kako se naši gosti ne bi dosađivali mi im ponudimo izlete i doživljaje od ribanja, kušanja ulja, vina, posjete poljima kamenica…ispunimo im dane i sve organiziramo, a ako ne žele izaći iz kuće ni ne moraju, mi im na vrata donesemo sve namirnice, koje traže, kao i svježe uzgojeno voće i povrće. Ništa nam nije problem i naši su gosti uvijek zadovoljni. Često nam se vraćaju, a s mnogima smo već postali i prijatelji. S gostima često razmjenjujem cvijeće, a u vrtu sad već imamo 237 vrsta različitog bilja. Jedan kutak zovemo “Elzin kutak” po našoj vjernoj gošći iz Njemačke, koja svaki put donese neku novu sadnicu za vrt, priča mi Katija.

Koronakriza prošle je godine Vilu Soline ustupila svojim vlasnicima na uživanje. Iako su imali dobar booking, gosti zbog restrikcija nisu mogli doći. Ove godine booking je dobro krenuo, ali su gosti iz Velike Britanije svoje dolaske otkazali do 1. srpnja. Katija kaže kako se Vila puni, ali da ona više ne vjeruje u ništa do onog trenutka kad gosti stvarno dođu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.