31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 srpnja, 2022
NaslovnicaVijestiVIDEO/FOTO: Na Pelješkom mostu ispituje se opterećenje uz pomoć 21 kamiona od...

VIDEO/FOTO: Na Pelješkom mostu ispituje se opterećenje uz pomoć 21 kamiona od 40 tona

Po završetku ugradnje asfalta i opreme Pelješkog mosta u vidu zaštitnih ograda i opreme unutar rasponske konstrukcije, ostvareni su uvjeti za probno opterećenje mosta, a koje je započelo upravo danas.

Za tu priliku na gradilište je stigao 21 kamion težine do 40 tona kojima će se provoditi ispitivanje u suradnji s kolegama s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 km/h te pri naglom kočenju.

Cilj ispitivanja je pokazati da li je ponašanje konstrukcije uslijed pokretnog i nepokretnog opterećenja u skladu s projektiranim vrijednostima.

Za potrebe ispitivanja koristiti će se postojeći sustav monitoringa u vidu senzora već ranije ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima od fakulteta.

Nadalje, vezane uz ostale radove na cjelokupnom projektu bitno je napomenuti kako je jučer izvršen iskrcaj dizalice Manitowoc kapaciteta 750 tona, sa barže na operativnu obalu budućeg mosta Ston. Ista će se koristiti za podizanje i montažu 6 segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta Ston dugog 485 metara koji spaja direktno dva tunela na stonskoj obilaznici.

Sada, nakon iskrcaja dizalice i potporne skele za pridržavanje segmenata konstrukcije do okrupnjavanja-zavarivanja, barža se vraća u Split po prva dva segmenta te ih doprema na gradilište početkom idućeg tjedna. U prvoj isporuci nalazi se ujedno i najduži segment mosta, segment A dug 93 metra i težak 330 tona. Sveukupno su planirane tri isporuke segmenata, a sama montaža završila bi se do kraja ožujka nakon čega slijedi betoniranje kolničke ploče, ujedno i najduljih radova na mostu.

Most Ston je dug 485 metara, a njegova je specifičnost što će iznad stonskog zaljeva povezivati dva tunela – Polakovica koji je dug 1242 metra i Supavu dužine 1290 metara. Most ima pet stupova i dva upornjaka, a bit će visok 40 metara.

Dolaskom opreme i čeličnih segmenata nosive konstrukcije na gradilište mosta Ston riješio se problem njihove dopreme koji je nastao zbog poteškoća u osiguranju specijalne barže s obzirom da je more na tom dijelu izrazito plitko.

Bitno je naglasiti da su radovi na montaži počeli već u jesen prošle godine kada se započelo raditi na ostvarivanju svih uvjeta za izvođenje preostalih radova na gradilištu i dolazak segmenata. Isto tako, bilo je jako puno radova i oko operativne obale, zatim oko temelja za privremene skele i omogućavanja uvjeta da barža dođe na samo gradilište. U sklopu radova montaže na izradi operativnih obala i temelja za privremene oslonce, sklapani su i privremeni oslonci za prihvat nosača na stupovima. 

Na ljeto će u promet biti pušten Pelješki most i cijela dionica pristupnih cesta koje gradi Strabag te dio dionice koju radi Avax, izuzev stonske obilaznice koje je dio i most Ston.

Stonska obilaznica će biti gotova na jesen, najkasnije do kraja 2022.

VIDEO i FOTO: Hrvatske ceste

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA