27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Vićanov DDS predložio smanjenje cijene vrtića, Franković odmah pisao ravnateljicama

Vićanov DDS predložio smanjenje cijene vrtića, Franković odmah pisao ravnateljicama

Iako nisu službeno zatvoreni, Dječji vrtići Dubrovnik nisu smanjili iznos na uplatnicama za djecu koja već nekoliko mjeseci ne idu u vrtić. Zašto se ne povedemo za dobrim primjerima iz Hrvatske gdje je makar malo olakšano roditeljima koji su i tako već godinu dana u neizvjesnoj financijskoj situaciji, pitaju se iz Dubrovačkog demokratskog sabora iz kojeg traže od Dubrovačkih vrtića i nadležnih institucija da se iznos naknade za djecu koja ne idu u vrtić u ovim okolnostima smanji za 50 posto!

Osobno poznajem nekoliko obitelji koje imaju po dvoje ili više djece, a ne šalju ih u vrtić zbog sigurnosti starijih ukućana. U ovakvoj situaciji oni plaćaju punu cijenu vrtića- 500 kn za prvo + 275 kn za drugo dijete i tako dalje. Kada se sve zbroji ispadne visoka cijena za vrtićku uslugu koju ne koriste, a u ovim vremenima su možda ostali bez posla ili dijela primanja. – ističe Pero Vićan, predsjednik DDS-a. Obitelji koje među svojim ukućanima imaju bolesne, starije ili rizične članove u ovoj se situaciji ponašaju odgovorno i ne dovode ih u rizik slanjem djece u vrtić. Stoga smatramo da je nužno da se odluka o smanjenju cijene čim prije donese.

Na žalost, u pandemiji koja traje već godinu dana Dječji vrtići Dubrovnik nemaju razvijen mehanizam što napraviti u situaciji kada djeca mjesecima ne idu u vrtić i ne troše obroke iz potpuno opravdanog razloga. Jedina opcija koja je roditeljima ponuđena je da njihovo dijete uzme „godišnji“ u trajanju od mjesec dana. Za razliku od gradskih vrtića onaj primjerice u Župi, koji je službeno zatvoren, nema potraživanja prema roditeljima, što je minimum razuma za stanje u kojem se svi nalazimo.

Nakon priopćenja DDS-a, nije trebalo dugo čekati da stigne priopćenje iz Ureda gradonačelnika u kojemu stoji:

U cilju prevencije širenja pandemije uzrokovane korona virusom na području Grada Dubrovnika, javna ustanova Dječji vrtići Dubrovnik, kojoj je osnivač Grad Dubrovnik, izdala je preporuku prema kojoj se roditeljima čija djeca pohađaju vrtić preporučuje da djecu ostave kod kuće, ukoliko imaju takvu mogućnost.

Gradonačelnik Mato Franković danas je uputio i dopis ravnateljicama vrtića s prijedlogom da se za djecu koja u tekućem mjesecu u vrtićima borave manje od 50% dana umanji plaćanje naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima Dubrovnik za 50%.

Podsjetimo, Grad već je oslobodio plaćanja naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima Dubrovnik sve obitelji za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA