31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVELIKI INTERES: Šetnja kroz povijest Mlina i tijekom rujna, bravo Vedrane!

VELIKI INTERES: Šetnja kroz povijest Mlina i tijekom rujna, bravo Vedrane!

Zbog velikog zanimanja gostiju za „Šetnje kroz povijest Mlina“ Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka odlučila je produžiti trajanje ovog programa koji je osmislio i realizirao Vedran Mezei, do kraja rujna.

Vođeni obilasci Mlina i dalje će biti organizirani svake subote s početkom u 10 sati, a mjesto okupljanja je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu (kraj unutrašnjeg bazena i wellness centra).

Program je na engleskom jeziku, besplatan je za sve sudionike i nije potrebna prethodna najava. Predviđeno trajanje je 1 sat i 30 minuta, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika događaj se neće odgađati već će biti upriličen u obliku predavanja.

Podsjetimo, riječ je o programu u kojem se kroz obilaske povijesnih lokaliteta posjetiteljima otkrivaju brojne zanimljivosti ovoga mjesta.

Sudionici imaju priliku saznati detalje o župnoj crkvi svetog Ilara kao i velikom potresu iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Ispod stoljetnog platana u Mlinima govori se o proizvodnji maslinovog ulja i brojnim mlinovima po kojima je mjesto dobilo ime. Kroz priču o crkvici svetog Roka otkrivaju se detalji o epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom uz koju se veže legenda o borbi svetog Ilara i zmaja iz cavtatske špilje Šipun.

Po dolasku u Beterinu mogu se čuti pojedinosti o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen.

Na taraci „stare kuće” daje se povijesni prikaz ladanjskog zdanja uz poseban naglasak na lik i djelo Ruđera Boškovića koji je ovdje neko vrijeme boravio, a uz Beterinu je nezaobilazna priča i o seansama prizivanja duhova kao i tragičnoj smrti mlade pučanke.

Inicijator i voditelj programa je Vedran Mezei, autor povijesnog romana „Treći ključ“ čija se radnja velikim dijelom odvija upravo u Mlinima:

„Zahvalio bih se TZO Župa dubrovačka, posebno direktorici Anamariji Kusalo, na podršci i uspješnoj suradnji koju ostvarujemo već drugu sezonu zaredom. Jako mi je drago što sa „Šetnjama“ nastavljamo u rujnu i vjerujem da  se zanimanje gostiju za događaj i dalje nastaviti. Za dobar odaziv posjetitelja također mogu zahvaliti nesebičnoj podršci svih hotelskih kuća u Župi dubrovačkoj, ugostiteljskih objekta, turističkih agencija i njihovih „bookera“.

Na turama smo do sada imali goste iz gotovo svih krajeva svijeta, primjerice SAD-a, Perua, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Venezuele i, naravno, najviše iz europskih zemalja.

Unatoč velikim vrućinama koje su nas pratile ovog ljeta, kroz povijest Mlina uspješno su prošetale i neke trudnice, bebe od svega nekoliko mjeseci kao i osobe koje su zakoračile u deveto desetljeće života.

Bilo je i posjetitelja koji su se odlučili doći na turu nakon što su prethodno pročitali roman „Treći ključ“ kao i onih koji su knjigu kupili u knjižarama u Gradu svega nekoliko dana prije i tom prilikom saznali za „Šetnje“.

Zahvaljujem se svim privatnim iznajmljivačima koji „Šetnje kroz povijest Mlina“ preporučuju svojim gostima te pozivam sve zainteresirane, kako goste tako i domaće, da nam se pridruže na nekoj od tura u rujnu.“ 

   

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA