28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVedran Mezei "širi" priču o Kuparima i na kanalu National Geographica -...

Vedran Mezei “širi” priču o Kuparima i na kanalu National Geographica – ali neće mu biti žao kad kompleks krene u obnovu

National Geographic Channel u nedjelju je počeo s emitiranjem nove sezone serijala „Europa iz zraka“, a u prvoj epizodi prikazuje se i prilog o Kuparima. Ovo bivše turističko naselje predstavio je Vedran Mezei, turistički vodič i autor dosad dvaju objavljenih romana.

Kako je došlo do snimanja priloga na National Geographicu?

Početkom kolovoza prošle godine javili su mi se producenti emisije i pitali jesam li voljan sudjelovati u snimanju. Nakon toga obavili smo nekoliko razgovora, najčešće preko video poziva, gdje smo utvrdili koncept priloga, razgovarali o povijesti mjesta i slično. Morao sam dati i pisanu izjavu da, pored ostalog, o detaljima emisije ne smijem govoriti prije početka prikazivanja serijala. Njihova ideja je bila da Kupare prikažu kroz priču lokalnog turističkog vodiča koji smišlja novu turu i kroz razrušeno turističko naselje traži sigurnu rutu za svoje goste. Prilog smo snimali krajem ljeta, a morali smo ga odgoditi za jedan dan jer je na predviđeni datum bilo dosta vjetrovito, što je onemogućavalo upravljanje dronovima. Sve u svemu, za mene je to bilo jedno vrlo ugodno iskustvo. Zanimljivo je vidjeti koliko truda, vremena i detalja jedna velika producentska kuća ulaže za prilog u trajanju od svega pet minuta.

Kako si došao na ideju o vođenoj turi u Kuparima i kako je tura koncipirana?

Ideja se javila prije nekoliko godina dok sam vodio program „Šetnje kroz povijest Mlina“. Gosti su se redovno raspitivali o Kuparima, a primijetio sam da ih dosta tamo odlazi. Na početku sam smatrao da je to mjesto koje bi turisti trebali izbjegavati, a ne posjećivati. Ali kad sam počeo malo više istraživati povijest mjesta i kad sam shvatio da gosti često dobivaju pogrešne informacije o povijesnim činjenicama vezanim za Kupare, pomislio sam kako bi možda bilo dobro ponuditi im mogućnost vođene ture. Ova tura se dosta razlikuje od ostalih koje radim. Posao turističkog vodiča, pogotovo na našem području, najčešće se svodi na pokazivanje i tumačenje znamenitosti, onog najboljeg od najboljeg, ako mogu tako reći. A kod Kupara je priča potpuno drugačija. Tu se velikim dijelom govori o ratu i razaranju jer je mjesto do danas ostalo podsjetnik na ta vremena. Ali priča o Kuparima je zapravo puno šira i zanimljivija. Ona seže još u antičko doba kad je tu već postojala tradicija proizvodnje građevinskog materijala i nastavlja se u vrijeme Dubrovačke Republike. Iz arhivskih dokumenata možemo vidjeti zanimljive detalje vezane za proizvodnju kupa odnosno crjepova, dok između dva svjetska rata češki investitori prekidaju ovu stoljetnu tradiciju i pretvaraju Kupare u luksuzno turističko odmaralište. Mjesto ima značajnu ulogu i za vrijeme bivše Jugoslavije. Osim što su Kupari bili odmaralište namijenjeno ponajprije časnicima JNA, povijest mjesta ispisuje i rezidencijalna zona s dvije vile i jednim hotelom. Upravo su tamo boravile neke od najzanimljivijih povijesnih ličnosti druge polovice dvadesetog stoljeća, među kojima su Mihail Gorbačov, Jaser Arafat, Muammar al-Gaddafi i naravno Josip Broz Tito, ali i holivudske zvijezde poput Richarda Burtona i Elizabeth Taylor. Danas Kupari služe kao kulisa za snimanje filmova ili video materijala koji privlače pažnju na društvenim mrežama.

Zbog sigurnosnih razloga ne ulazimo u sve hotele, ali redovno obiđemo hotel Grand koji predstavlja simbol stoljetne povijesti ovog mjesta. Kada uđemo u bivšu tavernu, polutamnu prostoriju u središnjem dijelu zgrade, često gostima pokažem kratak snimak napada na Dubrovnik od 6. prosinca 1991. Na taj način gosti mogu dobiti jasniju predodžbu o razmjerima razaranja Grada. Na kraju obilaska pročitam im dijelove novinarskih izvještaja koje mi je ustupio gospodin Vedran Benić, a odnose se na vrijeme od 1. listopada do 6. prosinca 1991. Ti izvještaji, koje je Vedran prenosio u večernjim vijestima na nacionalnoj televiziji, predstavljaju vrijedna svjedočanstva toga vremena i omogućavaju gostima da se pobliže upoznaju s ratnim događanjima na našem području.

U svom programu osim Kupara nudiš i ture kroz Mline, Cavtat i Dubrovnik? Za koju od tih tura je najveće zanimanje?

Ako izostavimo Grad koji je turistima s razlogom najprivlačniji kada su u pitanju vođene ture, onda bi se moglo reći da su Kupari na drugom mjestu. Ipak, moram naglasiti da iako postoji zanimanje za programe van Grada, ovdje nije riječ o velikom broju gostiju. Kao turistički vodič najviše angažmana imam preko agencija kao što su Adriatic DMC, Dubrovnik Guides, Adriatic Travel Collection, ALS i druge. Ali pored toga vjerujem da manja mjesta kao što su Cavtat i Mlini zaslužuju imati u ponudi vođene ture i da one nisu ništa manje zanimljive od onih u Gradu.

Ako uskoro krene obnova Kupara, koja se već dugo vremena najavljuje, hoće li ti biti žao što tamo više nećeš moći voditi goste?

Naravno da neće. Imamo mi dovoljno zanimljivih lokacija za vođene ture i vjerujem da bi nam svima bilo drago da obnova Kupara konačno krene. Nadam se da će taj projekt pratiti i obnova infrastrukture, pogotovo one prometne.

Pored vođenih tura organiziraš i tzv. „storytelling evente“. Kako si ih osmislio?

Riječ je o predavanjima na engleskom jeziku vezanim uz povijesne zanimljivosti Grada i okolice. Dva su različita događaja; jedan u Cavtatu, a drugi u Mlinima. Ovaj konavoski oglašavamo pod nazivom „Inspiring Lives – Everlasting Legends“ i održava se od sredine travnja do kraja listopada svakog petka u hotelu Croatia u Cavtatu u organizaciji Turističke zajednice općine Konavle uz podršku Jadranskih luksuznih hotela.

Drugi „storytelling“ počinje u Mlinima svakog utorka od 4. lipnja i traje do kraja listopada, a nosi naziv „Dark Times, Bright Souls“. Sufinancira ga Turistička zajednica općine Župa dubrovačka, a mjesto održavanja je terasa iza crkve svetog Roka na plaži u Mlinima. Oba programa počinju u 18:30 (u listopadu u 18:00) i besplatna su za sve posjetitelje.

Svakako bih još spomenuo i jedan odličan projekt Turističke zajednice općine Konavle, a radi se o kostimiranim turama kroz Cavtat. To je neobičan spoj vođene ture, kazališne predstave i „storytellinga“ gdje goste u šetnju mjestom vode neke od najznačajnijih povijesnih ličnosti koje su tamo boravile, među kojima su Božo Banac, Marija Račić Banac, Ivan Meštrović, Baltazar Bogišić i drugi. Sljedeća ovakva tura na engleskom jeziku održat će se 17. lipnja u 19 sati i također je besplatna za sve posjetitelje. Mjesto polaska je vila Banac u Cavtatu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA