24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUZ RAMAZANSKI BAJRAM: "Proroku ne može nestati riječi niti svećeniku blagoslova"

UZ RAMAZANSKI BAJRAM: “Proroku ne može nestati riječi niti svećeniku blagoslova”

Povodom proslave razmazanskog Bajrama dubrovački biskup mons. Roko Glasnović sudjelovao je u utorak, 3. svibnja na čestitanju u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Dubrovniku.

Bio je ovo prvi biskupov posjet ovoj zajednici.

Na susretu su sudjelovali predstavnici društveno-političkog i kulturno-prosvjetnog života te predstavnici vjerskih zajednica Dubrovnika.

Kako je to običaj župan, gradonačelnik, predstavnici Katoličke i Pravoslavne Crkve te Židovske općine uputili su prigodne čestitke i dobre želje za blagdan kao i za nastavak zajedničkog života ispunjenog tolerancijom, mirom i ljubavlju.

Dobrodošlici okupljenima u ponovnoj mogućnosti susreta nakon ograničenja zbog Covida izrekao je predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić.

Imam Medžlisa Islamske zajednice u Dubrovniku Salkan efendija Herić kazao je kako je ovo za muslimane dan radosti te izrazio radost što je s njima prvi put biskup Glasnović s kojim se nadaju dobroj suradnji kao što su je imali i s prijašnjim dubrovačkim biskupima.

Progovorio je i o postu kojeg su muslimani završili, a kojeg su katolici i pravoslavni imali kroz korizmu, te kazao kako se nada da je Bog čuo njihove molitve.

Proroku ne može nestati riječi niti svećeniku blagoslova, tom mišlju započeo je biskup Glasnović svoju čestitku članovima islamske zajednice i pozdrav okupljenima. U postu, kao i u drugim stupovima islama, spajaju se na jedan način božansko i ljudsko, nebesko sa zemaljskim. Čovjek se nabolje ostvaruje služeći Bogu i bližnjima, darujući se drugima što nije lako, a post jača osobe na tom putu. Neka taj post donese blagoslov svima nama, posebno vama i vašim obiteljima za ovaj blagdan, poželio je biskup.

Čestitke su izrekli također župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, protojerej stavrofor Stevan Kovačević, a pisanim putem u nemogućnosti fizičkog sudjelovanja čestitala je Sabrina Horović. Njezina čestitka je pročitana.

Nakon čestitanja nastavljeno je druženje u neformalnoj atmosferi uz ukusne delicije kojima su domaćini počastili okupljene dijeleći tako radost slavlja svoje zajednice.

U pratnji biskupa bio je novi generalni vikar Dubrovačke biskupije i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

Angelina Tadić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA