21.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 22 svibnja, 2022
NaslovnicaVijestiUZ DAN ŠEĆERNE BOLESTI - roditelji ukazuju na nedostatnu medicinsku skrb u...

UZ DAN ŠEĆERNE BOLESTI – roditelji ukazuju na nedostatnu medicinsku skrb u Dubrovniku

Odlukom Hrvatskog sabora, 14. svibnja proglašen je Hrvatskim danom šećerne bolesti.

To je prilika da se još jednom, uz obilježavanje i Svjetskog dana šećerne bolesti, sveukupnu javnost podsjeti na ogromne brojke oboljelih od dijabetesa, kao i činjenicu da se dijabetes tip 2 može prevenirati uz zdrave životne navike, dok se uzrok pojave dijabetesa tip 1  još uvijek ne zna”, navodi se u priopćenju Udruge Slatki život koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nažalost, svjedoci smo kako se broj osoba sa šećernom bolešću neprestano povećava, a veliki broj oboljelih ne postiže ciljeve regulacije šećerne bolesti.

Šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem jer broj oboljelih osoba raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća.

Prema podacima CroDiab registra i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH), u Hrvatskoj je u 2021. godini registrirano 327.785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

Kao udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja želimo i na ovaj dan podsjetiti na svakodnevnu borbu koju vode naši slatkiši i njihovi roditelji. 

Život sa dijabetesom je život sa suputnikom koji od vas zahtjeva konstantnu svakodnevnu brigu. Roditelji slatkiša nemaju slobodan dan, sat, niti godišnji odmor, oni se trude najbolje što mogu zamijeniti gušteraču koja je otkazala suradnju.

Upravo to je bila nit vodilja za organiziranje jednog ugodnog druženja sa mag.psych Ivanom Poljak, koja je sa stručne strane roditeljima bila na raspolaganju za razgovor i savjete kako se nositi sa svakodnevnicom života sa dijabetesom.

Ovo je prilika i da ukažemo na problem nedostupnosti medicinske skrbi za našu djecu u našoj županiji.

Zaista cijenimo trud i volju OB Dubrovnik, ali je nažalost surova realnost da veliki broj djece oboljele od dijabetesa i obvezu svojih redovnih kontrola, ne može zadovoljiti dolazak liječnika jednom mjesečno, što je za nas i našu djecu gorući problem”, poručuju iz Udruge Slatki život.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA