28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUtvrđena konačna lista za stanove u Mokošici, potpisivanje ugovora sljedeći tjedan

Utvrđena konačna lista za stanove u Mokošici, potpisivanje ugovora sljedeći tjedan

Gradonačelnik Franković kazao je na danas održanoj konferenciji za medije kako je utvrđena konačna lista reda prvenstva za stanove u Mokošici, a na kojoj se nalazi 17 naših sugrađana. Lista će biti objavljena tijekom dana, dok će sljedećeg tjedna svi koji se na njoj nalaze biti pozvani na odabir stana i potpisivanje ugovora.

“Nakon provedenog Javnog poziva za davanje stanova u najam u vlasništvu Grada Dubrovnika koji je trajao 45 dana, danas je utvrđena konačna lista reda prvenstva na kojoj se nalazi 17 naših sugrađana koji su u propisanom roku dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Konačna lista je objavljena na službenim stranicama Grada Dubrovnika, a početkom sljedećeg tjedna službe Grada Dubrovnika pozvat će sve sugrađane koji su ostvarili svoj pravo na odabir stana i sklapanje ugovora o najmu“, kazao je gradonačelnik Franković na današnjoj konferenciji za medije.

KONAČNA LISTA

Podsjetio je kako je odluka prethodno prošla dva javna savjetovana te dvije rasprave na Gradskom vijeću. Podsjetimo je i kako su u povjerenstvima uz službenike Grada Dubrovnika, sudjelovali i gradski vijećnici i vijećnice kojima je omogućeno da kao predstavnici građana sudjeluju u svim koracima donošenja i provođenja odluke.

„Postupak je proveden transparentno uz javno otvaranje pristiglih zahtjeva prilikom kojeg je pročitan svaki dostavljen dokument. Imena i prezimena svih podnositelja s naznačenim uvjetima koje su zadovoljili ili nisu zadovoljili javno su objavljenja. Prije samog propisanog rok za podnošenje prigovora gradska uprava je omogućila svim podnositeljima uvid u dokumentacije uz obrazloženje od strane članova povjerenstva. Uvidu je pristupilo 110 podnositelja zahtjeva. Od ukupno 136 podnesenih zahtjeva koji nisu zadovoljili administrativnu provjeru pristigao je 21 prigovor. Povjerenstvo za rješavanje prigovora je da na temelju izrečenih prigovora utvrdilo je li u postupanju i donošenju odluka ranijih povjerenstava bilo previda, nepravilnosti i pogrešaka. Budući da nisu utvrđene nepravilnosti Povjerenstvo je odbacilo prigovore kao neosnovane. Sami podnositelji zahtjeva su uz prigovore uglavnom dostavili dokumentaciju koja je bila propisana javnim pozivom čime su i sami pokazali da je istu bili moguće dostavit u propisanim rokovima“, kazao je gradonačelnik.

„Pozivam sve sugrađane koji imaju bilo kakva saznanja kako osobe koje se nalaze na konačnoj listi ne udovoljavaju uvjetima da to i prijave gradskoj upravi. Ako se nepravilnosti utvrde osobe će se automatski brisati s liste prvenstva“, naglasio je gradonačelnik.

„Na samom početku potaknut brojnim komentarima naših sugrađana koji su sumnjali u ovoj postupak rekao sam kako jamčim kako će ovaj postupak biti javan, transparentan i pošten. Vjerujem da upravo u tome, unatoč brojim pritiscima koje je gradska uprava imala tijekom postupka, svjedočimo i danas. Siguran sam da će svi oni koji su ranije sumnjali, a nakon što su se i sami uvjerili u način postupanja gradske uprave, javiti na novi javni poziv. Nadam se da ćemo ga uskoro i objaviti. Siguran sam da će svi oni koji to budu htjeli, a u prvom pozivu nisu udovoljili uvjetima se ponovno javiti. Na osnovu odluka koje ćemo donijeti, omogućit ćemo da se sugrađanima koji su se prijavili vrati dokumentacija za koju su morali izdvojiti određene novce i s tom dokumentacijom će se moći ponovno prijaviti. Upozoreni na sve ono u čemu su pogriješili i moći će u novom postupku to i ispraviti“, kazao je gradonačelnik.

„Ovo je prvi ovakav postupak dodijele stanova koje provodi jedna jedinica gradske uprave. Potaknuti željom da nam se više nikad ne dogodi POS II, gdje je većina stanova završila u rukama onih koji u tim stanovima ne žive, nego ih iznajmljuju, željeli smo donijeti odluku koja će biti krajnje transparenta i poštena i koja će u konačnici omogućiti rješavanje pitanje stambenog zbrinjavanja onima kojima je to uistinu potrebno. Iz svih navedenih razloga ova je odluka bila toliko precizna i u konačnici prvih 17 ljudi je dobilo stan. Vjerujem da će nakon raspitivanja novog natječaja i ostali stanovi biti popunjeni na zadovoljstvo svih naših sugrađana koji čekaju na rješavanje stambenog pitanja“, zaključio je gradonačelnik.

Novinari su gradonačelnika pitali hoće li se dokumentacija su podnositelji predali tijekom prvog javnog poziva, a koja je vezana uz određeni rok, moći koristiti i na drugom natječu.

„Na tu temu razgovarali smo s upravnim odjelima te smo došli do zaključka da ćemo na Gradskom vijeću morati donijeti odluku kojom ćemo tu dokumentaciju koja je bila prihvaćena u okviru natječajnog postupka ovjeriti tako da će ona biti prihvatljiva i na novom postupku kako naši sugrađani ne bi morali izdvajati dodatne novce“, odgovorio je gradonačelnik, a potom se osvrnuo i na pristigle prigovore.

„Kako sam kazao njih je bilo 21, a svaki od njih je odbijen jer dokumentacija nije bila potpuna. Ako imate sve potpuno i jasno kako je to previđeno natječajem onda imate sve, a ako vam je nešto nedostajalo onda niste udovoljili uvjetima natječaja“, pojasnio je.

„Od 136 podnesena zahtjeva koji nisu zadovoljili administrativnu provjeru, 110 smo ih imali na uvidu, nakon čega je stigao samo 21 prigovor. Većina je shvatila gdje su pogriješili. Razumijem i ovu 21 osobu. Pokušali su ostvariti svoje pravo. Nismo mogli izaći u susret onima kojima je falio jedan dokument, jer bi onda pala cijela odluka, ona ne bi bila zakonita“, kazao je gradonačelnik.

Vezano uz raspisivanje novog Javnog poziva gradonačelnik je kazao kako će se do kraja lipnja održati još jedna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se naći i odluka vezana uz prilagodbu natječajne dokumentacije.

„Uz to moramo dobiti i informaciju obrazovnih ustanova hoće li tijekom ljeta biti moguće dobiti određenu dokumentaciju vezano uz prijavu na natječaj. Ako je to moguće dobiti tijekom ljetnih mjeseci onda smo spremni odmah nakon toga ići u raspisivanje natječaja, ako isto nije moguće spremni smo čekati da te ustanove započnu s izdavanje tih dokumenata. Pretpostavljam da bi se radilo o rujnu. Onda bi raspisali natječaj jer ne želimo nikoga eliminirati“, pojasnio je gradonačelnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA