27.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUsvojena Opatijska deklaracija o pomorstvu - naglasak na smanjenju stakleničkih plinova

Usvojena Opatijska deklaracija o pomorstvu – naglasak na smanjenju stakleničkih plinova

U sklopu aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Opatiji je održano dvodnevno događanje. Prvog dana održana je Konferencija o pomorstvu, dok je drugog dana održan neformalni sastanak ministara prometa kojim je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Na današnjem neformalnom sastanku sudjelovala je i povjerenica Europske Komisije za promet, Adina Vălean. Neformalni sastanak ministara prometa održan je na temu pomorstva te je bio prilika za nastavak rasprave o politikama kojima je cilj postizanje ambicioznih ciljeva za zaštitu okoliša uz očuvanje konkurentnosti europskog pomorstva. Na kraju neformalnog sastanka usvojena je tzv. Opatijska deklaracija koja će državama članicama dati smjernice razvijanja pomorske politike do 2030. u kontekstu zaštite morskog okoliša s naglaskom na iskazivanje podrške borbi za smanjenje emisije stakleničkih plinova s brodova i daljnje digitalizacije u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Usvojena deklaracija zasniva se na pet ključnih točaka: zaštita okoliša, digitalizacija, ljudski resursi, sigurnost i konkurentnost. Ministar Butković je istaknuo kako „ta ključna poglavlja oslikavaju trenutnu situaciju kada je riječ o izazovima za pomorstvo i unutarnju plovidbu, kako u Europskoj Uniji, tako i globalno.“

Na konferenciji za medije uz ministra Butkovića sudjelovala je i povjerenica za promet Adina Vălean koja se zahvalila na uspješno organiziranom događaju kojim su u fokus stavljene trenutno iznimno važne teme za pomorski sektor. „Održivost sektora i njegova globalna priroda, digitalizacija i automatizacija, kao i smanjenje emisija uz zadržavanje konkurentnosti, budućnost pomoraca i potreba za ulaganjem u njihovo obrazovanje kako bi mogli odgovoriti izazovima budućnosti su teme od najvećeg značaja“, istaknula je povjerenica. To su teme kojih se dotakla i Opatijska deklaracija, a koja je otvorila prostor za raspravu o daljnjim inicijativama na kojima će EK nastaviti raditi tijekom godine.

Važna tema koja je također bila dio rasprave okupljenih ministara i voditelja delegacija bila je i situacija vezana uz korona virus. Ministri su se složili kako trenutna situacija značajno utječe na ritam rada i na cijeli sektor općenito. Zaključak ministara je bio kako je potrebno solidarizirati se s pogođenim članicama te zajednički raditi na pronalaženju najboljeg rješenja.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA