29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUsvojen Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika

Usvojen Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika

Na 38. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika jednoglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  “Starim gradom Dubrovnikom”, strateški dokument nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao.

Plan upravljanja izrađen je ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama. Poslužit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

– Izglasavanjem ovog dokumenta Grad Dubrovnik postao je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji ima plan upravljanja, konzervatorsku podlogu sa svim smjernicama koje će nam u konačnici dovesti ono što nam treba -a to je mjera i održivost na naš prostor – izjavio je gradonačelnik Mato Franković prilikom izglasavanja prijedloga odluke.

Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je aktivna participacija građana i civilnog društva. Kontinuitet utjecaja lokalne zajednice nastavit će se kroz predstavništvo gradskih kotara u upravljačkom tijelu Plana, što će doprinijeti i njegovom kvalitetnijem provođenju.

– Zahvaljujući izrađivaču i neprocjenjivoj ulozi lokalne zajednice, nevladinih organizacija, udruga civilnih društava, predstavnika kotara i političkih organizacija smo došli do ovog dokumenta. Ovaj plan ne bi bio životan ni realan bez velikog broja sati koji su svi oni utrošili u izradu ovog plana, a tome i služe svjesni građani koji žele dobro svome gradu. Politika je napravila ono što je bilo ključno – nije se miješala. Plan će se mijenjati, osnaživati, prilagođavati kako razdoblja budu prolazila i to samo s jednim ciljem – očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije  – poručio je gradonačelnik Franković o konačnom donošenju dokumenta.

Očuvanje „živog Grada“ u fokusu je strateških aktivnosti istaknutih u Planu, a naglasak je i na razvoju adekvatnih infrastrukturnih sustava i mreža, organizacija održivog prometnog sustava te podizanju kvalitete turističkih usluga. Ususret izglasavanju od strane predstavničkog tijela, održana je javna rasprava te je ishođena suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Plan upravljanja izradio je s Arhitektonski fakultet u Zagrebu, dok je naručitelj Zavod za obnovu Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA