Uspješno završena trodnevna međunarodna konferencija „Izložba baštine“

Završila je prva međunarodna konferencija “Izložba baštine” u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovnik (28.-30. rujna 2022.) koja se ove godine održala virtualno putem Zoom aplikacije. Glavna tema konferencije bila je „izložba baštine“, koja uključuje istraživanje najbolje prakse u održivom preventivnom očuvanju i upravljanju rizicima i pristupima,  te njega prikupljanja prije, tijekom i nakon izlaganja.

Konferenciju je otvorila Lucija Bjelokosić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica zahvalivši se pokroviteljima konferencije Ministarstvu kulture i medija, podupirateljima ICOM Hrvatska i partneru Sveučilištu u Dubrovniku, te prethodnoj ravnateljici Dubrovačkih knjižnica, Jeleni Bogdanović i Dragici Krstić na osmišljavanju konferencije i potpori tijekom organizacije. Ravnateljica Bjelokosić također se zahvalila svim izlagačima na sudjelovanju.  Voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovnik i članica Organizacijskog odbora Paula Raguž, voditeljica programa konferencije Tina Di Reda te knjižničarka Josipa Vragolov moderirale su konferenciju tijekom tri dana. 

Na konferenciji je sudjelovao 41 panelist (izlagač), koji je prezentiratirao svoj rad  koristeći PPT prezentacije i postere. Ukupno je bilo 19 izlaganja i 4 poster prezentacije: 4 pozvana izlagača iz Austrije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država i Egipta, Izlagači su bili iz Hrvatske, Slovačke, Novog Zelanda, Bugarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Grčke i Italije. Među pozvanim izlagačima bili su Roger S Wieck, Rasha Shaheen, Iva Gobić Vitolović i Valentina Ljubić Tobisch. 

Sudionici konferencije održali su dvadesetominutna stručna predavanja uz PPT prezentacije, sudjelovali su u raspravi ili prisustvovali konferenciji kao slušatelji. Radni jezik je engleski, a konferencija je bila podijeljena na tri dana od 28. do 30. rujna 2022.

Tijekom trodnevne konferencije sudjelovali su: Valentina Ljubić Tobisch, Dragica Krstić, Vesna Živković, Brendan O’Brien, Laura Van Echten, Greg Weis, Madeleine Ross, Zoitsa Gkinni, Christina Tsaroucha, Roger S. Wieck, Wendy Jo Coones, Tatjana Mihalić, Lucija Ašler, Iva Gobić Vitolović, Barbara Davidson, Denis Vokić, Zdenka Vrgoč, Malina Belcheva, Clara M Prieto, Alfredo Pasquetti, Daniele Scopigno, Ilaria Camerini, Martina Marconi, Rasha S Shaheen, Emilia Zambri, Ahmed Tarek, Jessica Kaiser, Lissette Jimenez, Angeliki Stassinou, Penelope Banou, Tina Di Reda, Damjan Polić, Joško Bogdanović, Andreja Dragojević, Emilia Domazet, Marina Viličić, Ladislav Dobrica, Jelena Bogdanović, Patricia Turković i Julija Maksimović. 

Na konferenciji su sudjelovali i konzervatori-restauratori Dubrovačkih knjižnica, Tina Di Reda i Damjan Polić. Govorili su o izazovima s kojima se susreću u radu sa stalnom postavom stare i rijetke knjige u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. 

U svrhu unaprjeđenja na polju zaštite kulturnog nasljeđa, na konferenciji se istražila najbolja praksa u pristupima održive preventivne zaštite i upravljanje rizicima, uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces prije, tijekom i nakon izlaganja.  S obzirom na to da su raznovrsna kulturna nasljeđa važni elementi izgradnje i  razvoja društva, potrebno je unaprijediti koncept izlaganja kulturnih dobara, kako bi se podigla svijest o važnosti i očuvanju kulturnih dobara kod zaposlenika u kulturnim ustanovama i šire publike, što je i bio jedan od važnijih ciljeva konferencije. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.