29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUmro je Franko Burmas, prvi dubrovačko neretvanski dožupan

Umro je Franko Burmas, prvi dubrovačko neretvanski dožupan

Umro je Franko Burmas, u zahtjevnom ratnom vremenu zamjenik župana naše županije. Napustio nas je staložen, mudar i duhovit čovjek, istinski domoljub. Zahvalni smo mu na svemu što je dao svom Blatu, otoku Korčuli i Županiji. Počivao u miru Franko! – napisao je dubrovačko neretvanski župan Nikola Dobroslavić u oproštaju od prvog dožupana, Franka Burmasa.

Franko Burmas i Luka Šiljeg, otac aktualne ministrice poljoprivrede Marije Vučković, bili su prvi dožupani u našoj županiji.

Od Burmasa se biranim riječima oprostio i načelnik Općine Blato
Ante Šeparović koji je napisao:

S velikom tugom primio sam vijest o smrti uglednog Blaćanina gospodina Franka Burmasa.

Franko Burmas rođen je u Blatu 1932. godine gdje je započeo svoje školovanje. Kasnije školovanje nastavio je u Sinju i Splitu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od djetinjstva vezan uz brodove i more i svoju profesionalnu karijeru vezao je za njih radeći u brodarskim poduzećima u Korčuli i Rijeci. Pisao je stručne radove iz oblasti pomorskog prava, pomorstva, ribarstva i ribarskog običajnog prava.

1993. godine prihvatio je dužnost dožupana Dubrovačko-neretvanske županije.

Svojim dugogodišnjim radom zaslužio je mnoga priznanja. Odlikovan je redom Stjepana Radića i Spomenicom domovinske zahvalnosti, a Bratovština sv. Vincence imenovala ga je svojim počasnim članom. Dobitnik je Zlatnog grba Općine Blato kao pojedinačno priznanje za životno djelo posvećeno očuvanju hrvatske misli i jezika, traganju za istinom posvećenu žrtvama komunizma na Korčuli, doprinos gospodarstvu, te obrani i uspostavi mira na hrvatskom jugu.

U ime Općine Blato i u svoje osobno ime upućujem obitelji gospodina Franka Burmasa izraze najiskrenije sućuti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA