14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaKulturaUdruga Kinookus uspješno djeluje i na Braču - otočko kino u Sutivanu...

Udruga Kinookus uspješno djeluje i na Braču – otočko kino u Sutivanu dobilo novu opremu

Nabavom digitalnog DCP projektora, u sklopu europskog projekta CINE – filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš, koji financira Europska unija, u Ljetnom kinu Sutivan inauguririan je lokalni kulturni centar, zamišljen kao mjesto okupljanja i promišljanja najvažnije teme 21. stoljeća: odnosa nešeg načina života i sudbine planeta.

Udruga Kinookus, uz potporu Općine Sutivan, opremila je Ljetno kino Sutivan novim, digitalnim DCP projektorom, čime je ostvaren jedan od glavnim ciljeva europskog projekta CINE: digitalizacija ovog dragocjenog okupljališta zaljubljenika u film i umjetnost općenito. Prva projekcija filma na novom projektoru bila je povod za inauguriranje kulturnog centra u kojem će se u budućnosti odvijati različiti kulturni programi.

Predsjednik udruge Kinookus, Ivo Kara-Pešić, u uvodnom je pozdravu podsjetio publiku na sve aktivnosti koje su planirane u okviru projekta CINE, naglasivši kako formula spajanja projekcija filmova s degustacijama i raspravama zrcali multidisciplinarni pristup Slow Fooda koji će biti okosnica svih budućih aktivnosti centra.

Kara-Pešić je zatim prepustio riječ načelniku Općine Sutivan, Ranku Blaževiću, koji je zahvalio udruzi Kinookus na doprinosu kulturnom životu Sutivana i Brača, istaknuvši kako je pokretanje kulturnog centra i programa koji se u njemu provodi rezultat izvrsne suradnje Općine i tima udruge:

“Dolazak digitalnog DCP projektora u Sutivan upisuje naše malo mjesto na veliku filmsku kartu Hrvatske i Europe. Digitalizacija kina i pokretanje kulturnog centra samo su početak velike obnove kompleksa Kavanjinovih dvora kojom želimo Sutivan pretvoriti u središte kulturnog života cijelog otoka Brača.”

Nakon načelnika Općine, publici se obratila Ines Vasiljević, filmska producentica i jedna od utemeljiteljica udruge Kinookus, od koje je i potekla ideja digitalizacije lokalnog kina.

“Svoje prve filmove pogledala sam u ovom čarobnom mjestu i svoju profesiju dobrim dijelom dugujem Ljetnom kinu Sutivan. Ovaj je prostor preživio burna vremena, ali i pored svih teškoća, nije nikada zatvorio svoja vrata. To imamo zahvaliti nevjerojatnoj upornosti i predanosti jednog čovjeka – Valerija Radmilovića”. Njezine riječi, posvećene Sutivljaninu koji već dvadeset godina organizira programe u lokalnom kinu, publika je popratila velikim pljeskom.

Digitalizacija kina i pokretanje kulturnog centra Sutivan, obilježeni su specijalnom projekcijom filma “Ja sam Greta” (I am Greta), švedskog redatelja Nathana Grossmana koji je sutivanska publika imala priliku pogledati prije službene distribucije u hrvatskim kinima. Najavljujući film, Kara-Pešić je podsjetio kako je to rezultat odlične suradnje udruge Kinookus i ditribucijske kuće Restart. Projekcija filma je, kako i predviđa formula CINE večeri, popraćena degustacijom dalmatinskih proizvoda i vina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić