28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUdruga Franak: 80% od svih negativnih presuda za konvertirane kredite doneseno na...

Udruga Franak: 80% od svih negativnih presuda za konvertirane kredite doneseno na sudovima u Zlataru i Dubrovniku

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu ukinuo negativnu presudu i vratio Općinskom sudu u Zlataru na ponovni postupak predmet iz konvertiranog kredita, istu je stvar učinio i Županijski sud u Vukovaru za negativnu presudu iz Dubrovnika po predmetu iz konvertiranog kredita, Rješenjem Gž-670/20, 17. prosinca 2020, javlja Udruga Franak, a pri tom dodaju kako je gotovo 80% od svih negativnih presuda za konvertirane kredite doneseno na sudovima u Zlataru i Dubrovniku.

“Time su ta dva suda poslije potresa i pandemije covida, pokazala da su oni treća elementarna nepogoda, ali je ta nepogoda ograničena samo na oštećenike u slučaju franak. No, na našu sreću i zadovoljstvo, viši sudovi u Zagrebu i Vukovaru pokazali su da imaju sudska vijeća koja itekako razumiju pravo EU, i koja itekako razumiju da se nakon konverzije prije svega MORA utvrditi financijskim vještačenjem jesu li potrošači konverzijom dobili punu restituciju.

Vukovarsko sudsko vijeće u sastavu Željko Marin, predsjednik Vijeća, Irena Lenić, sutkinja izvjestiteljica i Krešimir Biljan, član vijeća, obrazložili su ukidanje negativne presude sljedećim bitnim detaljima:

1. Žalba tužitelja je osnovana.

2. Pogrešno je pravno shvaćanje dubrovačkog suda da je konverzijom tužitelj izgubio pravo na utvrđenje ništetnosti iz osnovnog ugovora.

3. Stav je Vrhovnoga suda RH da sklapanje Sporazuma o konverziji nije zapreka za utvrđenje ništetnosti iz osnovnog ugovora.

4. Revizijom Rev-2868/18 utvrđeno je da sklapanjem Sporazuma kojim su izmijenjene odredbe o valuti, kamati te o preplati tužitelj nije izgubio pravo utvrđivati ništetnost iz osnovnog ugovora kako bi ostvario prava koja mu na temelju toga pripadaju.

5. Zbog pogrešnog pravnog pristupa suda prvoga stupnja nisu utvrđene odlučne činjenice o kojima ovisi osnovanost tužbenog zahtjeva.

6. U ponovnom postupku nakon utvrđenja odlučnih činjenica prvostupanjski sud mora odlučiti o tužbenom zahtjevu.

Veseli nas to da unatoč postupku na Sudu EU postoji kritična masa sudaca i sudskih vijeća kojima je pravo EU potpuno jasno, i kojima nije potrebna potvrda Suda EU, potvrda koja će nedvojbeno na kraju biti u korist svih potrošača koji su konvertirali CHF u EURO!”, pišu iz Udruge Franak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA