23.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaLifestyleAriana Violić Koprivec: učenjem stranih jezika se stječe neprocjenjivi kapital!

Ariana Violić Koprivec: učenjem stranih jezika se stječe neprocjenjivi kapital!

Učenje stranih jezika omogućuje bolje razumijevanje svijeta oko sebe i osposobljava za uspješnu interakciju i odgovarajuće ponašanje s osobama drugih kultura. Dakle, nije dovoljno samo znati nešto reći na stranome jeziku, već treba znati kako to reći na prikladan način u određenoj situaciji i kako prenijeti poruku u neverbalnoj komunikaciji – poručuje dr. sc Ariana Violić-Koprivec, voditeljica Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku koji je pokrenuo niz tečajeva stranih jezika za koje su upisi u tijeku.

Španjolski i talijanski, ali i ruski i hrvatski

Početkom ove akademske godine Centar za jezike započeo je s izvođenjem programa učenja stranih jezika. Uskoro počinje novi ciklus. Radi se o programima „Španjolski jezik A1.2“ i „Talijanski jezik A1.2“ koje mogu upisati svi zainteresirani polaznici koji poznaju osnove španjolskog ili talijanskog jezika – kazala je voditeljica, dodajući:

Organiziramo i dva programa koji su namijenjeni početnicima: „Hrvatski jezik za strance A1.1“ i „Ruski jezik A1.1.“  Iako je planirano da program „Hrvatski jezik za strance A1.1“ započne 1. ožujka, stižu nam upiti da taj program počne nešto kasnije, pa ćemo se nastojati prilagoditi.

Ostali programi počinju 7. veljače. Prijave su u tijeku.

Svi naši programi razvijeni su prema smjernicama Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike i traju 70 nastavnih sati (oko 12 tjedana). Nastava će  se izvoditi dva puta tjedno po tri školska sata u učionicama Sveučilišnog kampusa na adresi Branitelja Dubrovnika 41. Podjednak je interes za sve ponuđene programe. Španjolski i talijanski jezik već su tradicionalno popularni, ruski je jezik nešto novo i zanimljivo, pogotovo zbog velikoga broja ruskih posjetitelja na dubrovačkome području prošle turističke sezone. Program „Hrvatski jezik za strance A1.1“ također je pronašao svoju publiku.

Grupe s malim brojem polaznika

Naš tim čine nastavnice zaposlene na Sveučilištu u Dubrovniku i stručne suradnice. Njihov se rad stručno prati i ocjenjuje. Biraju se u nastavna i znanstveno-nastavna zvanja sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Statutu Sveučilišta. Sve se nastavnice kontinuirano usavršavaju na stručnim i znanstvenim skupovima na području metodike nastave stranih jezika i primijenjene lingvistike.

U radu se primjenjuju nove znanstveno-istraživačke spoznaje o specifičnostima poučavanja stranih jezika, koriste suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije i integriraju odgovarajuće nastavne metode i materijali u cilju postizanja što boljeg uspjeha u učenju.

Radimo u grupama s malim brojem polaznika. To je posebno važno jer omogućava individualan pristup svakom polazniku i prilagođavanje njegovim potrebama. 

Ponovno pokrenut hrvatski za strance

Važna je zadaća svake akademske institucije, pa tako i našega Sveučilišta, njegovanje i promoviranje hrvatskog jezika i kulture. Sličan program hrvatskog jezika za strance već se izvodio u Centru za jezike prije nekoliko godina i bio  je vrlo uspješan. Zato smo ga odlučili ponovno pokrenuti.

Namijenjen je svim zainteresiranim polaznicima kojima hrvatski nije materinji jezik, a voljeli bi ovladati temeljima hrvatskog jezika. Nedavno smo otvorili prijave za ovaj program. Kontaktiraju nas stranci koji žive ili posluju u našem gradu, ali i ljudi iz inozemstva.

Učenjem stranih jezika stječe se neprocjenjiv kapital

U današnje vrijeme globalizacije i internacionalizacije poznavanje stranih jezika nije izbor, već potreba. Poznavanje stranih jezika povećava konkurentnost na tržištu rada, pridonosi zapošljavanju i uspješnom poslovanju.

Osobi koja se može obratiti strancu na njegovom materinjem jeziku pružaju se brojne prilike. Postoji i afektivna motivacija zbog koje učimo neki strani jezik – zato što nam se sviđa i to nas obogaćuje na osobnoj razini.

Učenje stranih jezika omogućuje bolje razumijevanje svijeta oko sebe i osposobljava za uspješnu interakciju i odgovarajuće ponašanje s osobama drugih kultura. Dakle, nije dovoljno samo znati nešto reći na stranome jeziku, već treba znati kako to reći na prikladan način u određenoj situaciji i kako prenijeti poruku u neverbalnoj komunikaciji.

Važno je spomenuti još jedan dodatni aspekt koji se tiče osobnog razvoja. Naime, istraživanja su pokazala da učenje stranih jezika poboljšava pamćenje i razvija koncentraciju, jača auditivne sposobnosti i poboljšava poznavanje materinjeg jezika.

Potičem svakoga da uloži vrijeme i trud u svoje obrazovanje jer time stječe neprocjenjiv kapital koji mu nitko ne može oduzeti.

Sve dodatne informacije o programima mogu se dobiti na telefon: +385 20 445 878 (od 12 do 16 sati),  e-mail: lang@unidu.hr ili na web stranici Centra za jezike: https://www.unidu.hr/czj/.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA