24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU žitnici Rupe otvorena izložba "Spomenici Bugarske pod zaštitom UNESCO-a"

U žitnici Rupe otvorena izložba “Spomenici Bugarske pod zaštitom UNESCO-a”

Izložba „Spomenici Bugarske pod zaštitom UNESCO-a“ koju su zajednički organizirali Dubrovački muzeji, Grad Dubrovnik i Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu, otvorena je u četvrtak, 7. srpnja 2022. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

Izložba prezentira posebnosti i ljepote bugarskih mjesta koji su uvršteni na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine, a posvećena je 65. obljetnici članstva Bugarske u UNESCO-u i 75. obljetnici osnutka organizacije. Paneli prikazani na izložbi otkrivaju sedam lokaliteta koji predstavljaju kulturnu baštinu Bugarske, dva mjesta prirodne baštine i jedno serijsko kulturno dobro Bugarske. Radi se o Prirodnom rezervatu Srebarna, Nacionalnom parku Pirin, Ivanovskim kamenim crkvama, antičkom gradu Nesebaru, grobnici Tračana u Kazanlaku, Rilskom manastiru, Bojanskoj crkvi te starim i stoljetnim bukovim šumama Karpata. Lokaliteti su predstavljeni profesionalnim umjetničkim fotografijama i znanstveno utemeljenim tekstovima na bugarskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

Kustos izložbe u Dubrovniku je viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, a nositelj Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske, Državni institut za kulturu.

Na otvorenju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika dr.sc. Julijana Antić Brautović, veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj NJ. E. Genka Georgieva, dok je izložbu otvorila zamjenica ministrice vanjskih poslova Republike Bugarske Velislava Petrova.

NJ. E. Genka Georgieva u svom je govoru istaknula važnost intenziviranja suradnje Bugarske i Hrvatske na kulturnom planu. Poseban poziv uputila je Etnografskom muzeju Dubrovačkih muzeja za suradnju s Etnografskim muzejom u Plovdivu, kao i za suradnju sa UNESCO-ovim Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi.

Izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 19. srpnja 2022.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA