20.8 C
Dubrovnik
Petak, 30 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiU Studentskom centru od jučer se mogu testirati i pomorci - u...

U Studentskom centru od jučer se mogu testirati i pomorci – u ordinacije Doma zdravlja prima se jedan pacijent svakih 30 minuta

Razgovarali smo s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom, koji nam je objasnio kako se odvijaju zdravstveni pregledi u ordinacijama Doma zdravlja Dubrovnik, a nakon što su liječnici, stomatolozi i ginekolozi počeli raditi puno radno vrijeme.

COVID-19 centar za drive in testiranje

-U Studentskom domu u COVID ambulanti radi po dvoje ljudi u smjenama od 12 sati. Tamo se uzimaju brisevi svima koji nemaju respiratorne simptome. Za testiranje je potrebna uputnica ili nalog epidemiologa. Pomorci dolaze uz uputnicu medicine rada, kaže Bazdan dodajući kako se dnevno u ambulanti uzme do 10 briseva.

Testiranje po epidemiološkoj uputi i s uputnicom je besplatno dok pomorci od kojih kompanije pri ukrcaju u inozemstvu traže rezultate COVID-19 testiranja, plaćaju 1500 kuna za test Zavodu za javno zdravstvo DNŽ te 350 kuna za uslugu Doma zdravlja. Za sad se 6 pomoraca prijavilo za testiranje.

Jedan pacijent svakih 30 minuta

-Od ponedjeljka su liječnici obiteljske medicine, stomatolozi, pedijatri, ginekolozi, kao i sve ostale službe pri Domu zdravlja počele raditi puno radno vrijeme, ali i dalje je potrebno za svaki pregled ili dijagnostičku pretragu nazvati na telefon i dobiti svoj termin.

Pacijente molim da ne dolaze prije termina, kao i da ne kasne. U čekaonicama za svaku ordinaciju i uzimanje uzoraka, primjerice krvi, može biti samo jedna osoba. Ostali moraju čekati ispred zgrade. trideset minuta je dovoljno da liječnik obavi pregled i sve potrebno te da se dezinficira i prozrači prostorija, sve prema epidemiološkim uputama.

Za sada još nema gužvi, ali od sljedećeg tjedna očekujemo veći priljev pacijenata i zato je iznimno važno da se svi pridržavaju termina i uputa, objašnjava ravnatelj Doma zdravlja.

Zanimljivo je kako će uz ove mjere liječnici moći dnevno u smjeni primiti samo 16 pacijenata.

Potraga za liječnikom obiteljske medicine se nastavlja

Dom zdravlja prije nekoliko mjeseci objavio je natječaj za zapošljavanje za liječnika obiteljske medicine, kojem se uz posao nudi i smještaj. Branko Bazdan na pitanje je li se netko javio na natječaj odgovara.

-Imamo par najava od nekoliko liječnika, koji su zainteresirani. Nadamo se da ćemo uskoro pronaći odgovarajuće rješenje.

Ima li u dubrovačkom Domu zdravlja problema s pružanjem ginekoloških usluga?

– Mi imamo dovoljan broj ginekologa u primarnoj zaštiti. Nakon što je dr. Grgić pošao u mirovinu, njegovu je ordinaciju preuzela dr. Nina Lale, koja trenutno radi u Gradu i dva dana u tjednu u ordinaciji u Župi dubrovačkoj, gdje dežuraju i drugi zaposlenici. U 10 mjesecu naša će specijalizantica ginekoglogije završiti specijalizaciju i preuzeti ambulantu u Župi. Riječ je o mladoj doktorici Tončici Zovko, zaključuje Bazdan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA