28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU studentskim domovima zabranjene posjete i zabave - studenti s Elafita moći...

U studentskim domovima zabranjene posjete i zabave – studenti s Elafita moći će živjeti u SD Dubrovnik

Uskoro počinje nova akademska godina, a i s radom starta dugoželjeni studentski dom u Dbrovniku. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije koronavirusa, a na kritike iz DUSTRA-e o smještaju u novi dom studenata s Elafita oglasio se ravnatelj SC Dubrovnik Marko Potrebica.

“Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_06_53_1206.html) donijelo je resorno Ministarstvo za cijelu Republiku Hrvatsku prije početka gradnje našeg doma, a prilikom izmjena istog predložit ću izmjenu ovoga članka.Početkom kolovoza kontaktirali su me predsjednici mjesnih odbora sa Šipana Ivica Katić i Zvonimir Koporčić s ovim problemom (smještajem studenata s Elafita u domu, a zbog neusklađenosti brodskih linija s satnicama predavanja) te sam im rekao da će studenti sa Šipana biti primjeni u dom Odlukom ravnatelja prema nesubvencioniranoj cijeni (200 kn je subvencija Ministarstva). Neki studenti su mi se već javili i ostvarili pravo na smještaj u slijedećoj akademskoj godini.

Ako postoji još studenata s prebivalištem na našim otocima neka se slobodno jave u Studentski centar. Kriterij za smještaj u studentski dom je utvrđen prema granici razine prava za prehranu. P.S. prijateljski savjet prije objave nazvati na mobitel i provjeriti! Znam da su kolege iz DUSTRE željeli sve najbolje za naše studente. Hvala im na podršci prilikom izgradnje doma”, napisao je Potrebica.

A svi studenti, ali i učenici koji su dobili pravo smještaja u domovima trebali bi se upoznati s mjerama koje je izdao HZJZ.

Na službenim stranicama zavoda, navodi se da bi se učenici i studenti smješteni u domovima trebali pojačano održavati osobnu higijenu, poštivati socijalnu distancu, a djelatnici doma pojačano održavati higijenu prostora.

“Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situacije”, napominje se u uputama.

Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da između njihovih kreveta ima najmanje 1,5 metar razmaka. Preporuča se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Također, oni iz istih soba trebali bi koristiti u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicu u učeničkim domovima.

U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obavezno nose masku, ali uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi. Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA