27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarU SPONZI Predavanje dr.sc. Wolfganga Pava s temom Niko Nardelli - Carski...

U SPONZI Predavanje dr.sc. Wolfganga Pava s temom Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnik

Hrvatsko–austrijsko društvo Dubrovnik, Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Državni arhiv u Dubrovniku uz potporu Društva prijatelja dubrovačke starine, organiziraju predavanje dr.sc. Wofganga Pava iz Beča s temom Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika,u utorak17. svibnja 2022. godine u 18 sati u prostoru čitaonice Državnog arhiva u Dubrovniku, Palača Sponza, ulaz iz Ulice sv. Dominika 1.

Dr.sc. Wofgang Pav, poznati znanstvenik, povijesničar i novinar iz Beča doktorirao je na Sveučilištu u Beču 2010. godine na temu Nika Nardellia, Carskog kraljevskog namjesnika Dalmacije u Zadru, u razdoblju od 1906. do 1911. godine.

Dio istraživanja dr.sc. Wofganga Pava vezano je za arhivsku građu Državnog arhiva u Dubrovniku zbog čega rezultate svog istraživanja želi predstaviti stručnjacima i građanima Dubrovnika, za koji ga veže ne samo znanstveni nego i dugogodišnji prijateljski odnos kao člana Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča.

U najavljenom predavanju dr.sc. Wolfgang Pav pokušat će pojasniti na koji je način Niko Nardelli djelovao u ozračju napetosti između bečke birokracije s jedne strane i interesa svoje domovine s druge strane, u kakvim je situacijama kao visoki dužnosnik zatupao želje Vlade u Beču u Dalmaciji, a kako je doprinosio interesima domovine i njenih stanovnika?

I zašto je ta nesporno zanimljiva povijesna ličnost danas gotovo zaboravljena?  

Predavanju će prisustvovati i direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba Stefanie Karner.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA