18.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiBožinović: ukoliko ne bude smanjenja rasta novooboljelih, razmotrit ćemo nove mjere -...

Božinović: ukoliko ne bude smanjenja rasta novooboljelih, razmotrit ćemo nove mjere – 1 313 novih slučajeva, 33 osobe preminule

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15 699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68738 osoba od toga 2507 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 35071 osoba.

Do danas je ukupno testirano 624 393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata.

“U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva, Možemo govoriti o usporenom rastu, u brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva. No, ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira”, kazala je Bubaš. Dodala je da su u razgovorima sa županijama koje imaju visoke brojke da bi radili brze antigenske testove.

“U kontaktu smo s kolegama iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar oko testiranja antigenskim testovima na području Zagreba. Vidjet ćemo danas na sastanku kako su oni to zamislili. Mislim da se tim testiranjem može postići brža detekcija zaraženih. Što se tiče asimptomatskih slučajeva, ovim testovima se vrlo malo takvih slučajeva otkrije. Testiranje je usmjereno na simptomatske slučajeve. S obzirom na kapacitete i činjenicu da 17 posto proračuna zdravstva ide na testiranje, moramo biti objektivni”, odgovorio je načelnik stožera Davor Božinović na pitanje novinara o provođenju brzog antigenskog testiranja.

“Naplaćeno je 600.000 kuna kazne vlasnicima ugostiteljskih objekata. Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i državni inspektorat i civilna zaštita. sve koji imaju informaciju o ilegalnim partijima, molim da sve kako ne bismo kaznili sve one koji su uložili sredstva i angažirali se u poštivanju mjera, da nam dojave ilegalne lokacije i izvan radnog vremena, molim da obavijeste policiju, inspekciju.

“To su odluke koje se tiču događaja koji traju od par desetaka godina do stotina godina. Teško je reći da će tradicija tek tako nestati. Odgovoran je pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i onda stvoriti epidemiološke okvire. Radi se na provedbi protokola, donesena je odluka da 18. neće moći raditi u Vukovaru ugostiteljski objekti nakon 18 sati”, odgovorio je Božinović na pitanje jesu li dozvoljavanje Kolone sjećanja u Vukovaru, proslave Velike Gospe u Sinju…odluke koje krše preporučene mjere.

“Mi ćemo ovaj tjedan, nakon što je rast novozaraženih puno manji, nas to ne zadovoljava. Ako ne budemo bilježili početak trenda smanjenja, razmotrit ćemo nove mjere. Ne bih govorio o kojim mjerama se priča, ali to može biti ograničenje okupljanja i smanjenje rada određenih djelatnosti i da se radi što više od doma”, rekao je Božinović.

Ministar Vili Beroš kazao je kako nije zadovoljan brojevima, osobito kad je riječ o preminulima, no ako se usporede naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite, smatra Beroš. O porastu broja hospitaliziranih, kazao je kako je to rezultat, ne novozaraženih od danas, nego brojki od prije dva tjedna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA