29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU galeriji Otok otvorena izložba "Stvaranje mjesta" grafičkog dizajnera Orsata Frankovića

U galeriji Otok otvorena izložba “Stvaranje mjesta” grafičkog dizajnera Orsata Frankovića

Izložba Orsata Frankovića, našeg nagrađivanog dizajnera i Dubrovčanina, pod nazivom Stvaranje mjesta otvorena je u galeriji Art radionice Lazareti (ARL) u Dubrovniku. Privremeni postav izdvojen je iz dugogodišnjeg umjetnikova stvaralačkog opusa te obuhvaća radove nastale u razdoblju od 2001. do 2021. koji će u galeriji Otok biti izloženi do 23. rujna.

Iako se izložba bavi širim shvaćanjem pojma „mjesta“, dio eksponata mogao bi potaknuti poseban interes građana obzirom da je nastao kao svojevrstan komentar na Dubrovnik kao lokaciju obilježenu monokulturom masovnog turizma koja, po umjetnikovom mišljenju, transformira prostorni i društveni kontekst do neprepoznatljivosti te, kada su potrebe zajednice u pitanju, do neuporabljivosti.

Kako će Franković objasniti svoje radove u kojima se bavi temom Grada: „Ljubav možda može biti slijepa, ali svakako mora biti iskrena. Mislim da nije moguće iskreno voljeti Dubrovnik, a ne progovarati o iluzijama o njegovoj veličini i značaju dok više-manje šutke svjedočimo onome što mu stihijski rast jedne i zapravo jedine industrije čini i kakve posljedice to ostavlja na zajednicu. Vjerujem da možemo utjecati na promjenu trenutnog društvenog narativa pri čemu je i dizajn jedan od alata kojim se, ako ništa drugo, može prokazivati probleme.“

U želji da svojim radom afirmira teme koje propituju postojeću društvenu rutinu, učestvovao je i u procesu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, surađivao na projektima Art radionice Lazareti, sudjelovao u pokretanju i organizaciji Unseen Mini Film festivala u Cavtatu, oblikovao vizualni identitet i plakate Dubrovačkih ljetnih igara, osmislio i realizirao projekt Art in One u One Suite Hotelu te  pakiranja proizvoda za Aromu Raguseu. Svi navedeni radovi mogu se vidjeti na izložbi, a dio njih nastao je i u suradnji s drugim umjetnicima poput Ane Opalić, Marka Ercegovića, Pera Mrnarevića ili Zorana Đukića s kojima uz mjesto rođenja dijeli i interes za ovu temu.

Pojam mjesta i u njegovom imaginarnom smislu

Krenuvši od serije plakata za 70. Dubrovačke ljetne igre kao centralnog mjesta izložbe, izložene radove izdvojio je kustos izložbe i autor njenog  kreativnog koncepta, Marko Golub za potrebe tematskog ciklusa programa Hrvatskog društva dizajnera (HDD) namijenjenog predstavljanju i kritičkom vrednovanju rada hrvatskih dizajnera srednje generacije, zbog čega je izložba premijerno proljetos prikazana i u Zagrebu.

Poveznica svim izloženim radovima, prema kustosovim riječima tematska je crvena nit odnosa grafičkog dizajna i stvarnih i imaginarnih mjesta, bilo da je riječ o eksponatima koji se dotiču autorovog rodnog Dubrovnika, ili preostalih radova koji problematiziraju neke druge teme komunicirajući imaginarna mjesta poput scenskog prostora na plakatu Festivala Kazališta slijepih, praznog papira na poštanskoj marci ili „mjesta zločina“ u performansu koji je rezultirao naslovnicom Kradljivice knjiga, za koju je autor knjige Markus Zusak rekao da je identičan njegovu načinu rada.

Izložba kao prilika za autorefleksiju

Franković ističe kako su mu važna  cjelovita sagledavanja poput ove izložbe koja dolaze s razumijevanjem od nekoga „sa strane“ jer i njemu otvaraju prostor za autorefleksiju i pomažu mu da presloži doživljaje o vlastitom radu.

Vjeruje da mu ta spoznaja pomaže u daljnjem oblikovanju radova od kojih možemo izdvojiti našim građanima svakako dobro poznat i nedavno dizajniran vizualni identitet nastao povodom obilježavanja 750. obljetnice Dubrovačkog statuta.

Nakon Zagreba i Dubrovnika izložba Stvaranje mjesta gostovat će krajem godine i u sklopu programa Multimedijalnog kulturnog centra (MKC) u Splitu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA