26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU Čilipima otvorena izložba "Od doma do Precrkve 31. 12. 1991." povodom...

U Čilipima otvorena izložba “Od doma do Precrkve 31. 12. 1991.” povodom 30. obljetnice osnutka Općine Konavle!

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Konavle, u Zavičajnom muzeju Konavala otvorena je izložba ratnih fotografija „Od doma do Precrkve 31.12. 1991.” koje je u tada spaljenim Čilipima snimio Ivo Župan. Na svečanosti otvorenja govorila je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić i na emotivan nas način vratila u neka, ne tako davna vremena.

Centar Čilipa, odnosno Precrkva stoljećima je mjesto sastanka, važni javni prostor s mnoštvom gospodarskih i kulturnih subjekata, a posljednjih je 80 godina kulturni centar Konavala koji je spaljen do temelja u listopadu 1991. godine. Ravnateljica je podsjetila kako je Ivo Župan, kao i svi ostali prognanici koji su ostali u Cavtatu odvojeni od svojih kuća, Hrvatske i ljudi tražili dozvole od Komande mesta da obiđu svoje domove.
Župan je dobio dozvolu 31. listopada po prvi put i tom je prilikom zabilježio vizure Čilipa kako samo može napraviti čovjek koji je tu proveo svoj život.

Načelnik Božo Lasić otvorio je izložbu istaknuvši svoja sjećanja na ratne godine koje su ostavile posljedice diljem Konavala. Načelnik je naglasio da, iako je izložba jedan od načina kojim se borimo protiv zaborava, moramo biti sretni i ponosni jer su Konavljani većinu uništenih krovova koji se vide na fotografijama Iva Župana obnovili, a život se vratio.

Fotografije Iva Župana bile su prošlih 30 godina pospremljene u obiteljskom albumu i vjerojatno bi tamo i ostale da ih Marija Ivanković, Ivova nećakinja nije donijela u muzej. Zahvaljujući njoj, fotografije su pokazane te se stvorio emotivni diskurs koji je potrajao dugo nakon otvorenja izložbe. Brojni Čilipjani i gosti su pregledavajući fotografije dijelili svoja iskustva i sjećanja na vrijeme koje se zauvijek urezalo u kolektivnu memoriju na najgori mogući način.

Ovom izložbom je otvoren program svečanosti 30. obljetnice osnutka Općine Konavle. Izložba „Od doma do Precrkve 31. 12. 1991.” se može pogledati do 1. svibnja 2024. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA