31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTuristički rekordi se obaraju, a grad Dubrovnik još uvijek nije izdao koncesijska...

Turistički rekordi se obaraju, a grad Dubrovnik još uvijek nije izdao koncesijska odobrenja


Danas je 25. lipnja, četvrti dan ljeta, turistički rekordi se obaraju, a grad Dubrovnik još uvijek nije izdao koncesijska odobrenja, odnosno dozvole na pomorskom dobru. Ovo je nedopustivo i pokazuje krajnju nesposobnost gradske uprave. Gradska uprava umjesto da pokaže sposobnost i efikasnost, je zakazala na tom zadatku, stoji u priopćenju za medije kojeg potpisuju gradski vijećnici SDP-a Anita Bonačić Obradović i Saša Škrabić.

Ako može Šibenik, ako može Trogir, ako može Brač, ako može Omišalj… zašto nije mogao i Dubrovnik ranije?, pitaju se SDP -ovci.

O koncesijama će se napokon raspravljati tek 28. lipnja. Ako ne bude prigovora, što je malo vjerojatno, dozvole će postati valjane danom donošenja. S obzirom na potencijalne prigovore te ponavljanje javnog natječaja za određeni broj koncesijskih odobrenja, možemo očekivati da ćemo biti duboko u srpnju prije nego što sve gradske plaže dobiju potrebne sadržaje, a naši sugrađani i gospodarstvenici budu mogli početi obavljati svoje djelatnosti. Takva situacija ne samo da je sramotna, već direktno šteti lokalnom gospodarstvu i turizmu, tko god bio krivac, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, grad Dubrovnik.

Tko je za to kriv? Zakonski rok za raspisivanje natječaja za koncesije bio je 1. veljače (produženo do 15. veljače). Više od četiri mjeseca nakon tog krajnjeg roka, grad Dubrovnik još uvijek nije dodijelio dozvole za koncesije. Je li ovo kršenje zakona i  nedostatak odgovornosti i profesionalizma gradske uprave?

Prema članku 71. Zakona o pomorskom dobru, izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je do 1. veljače tekuće godine (produženo do 15. veljače) objaviti javni natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja (dozvola) na pomorskom dobru. Ako to ne učini, smatra se da u tekućoj godini neće davati dozvole na pomorskom dobru. Gradska uprava je zakasnila s objavom javnog natječaja, čime je prekršila zakon i dovela u pitanje pravovremeno izdavanje koncesijskih odobrenja (dozvola).

Problemi koji proizlaze iz ove situacije su višestruki:
– Gospodarski gubitak kako grada tako i koncesionara te indirektno i njihovih obitelji
– Nezadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva koji ostaju bez ikakvog sadržaja na plažama
– Odluka nije u skladu sa zakonom

Gradska uprava mora pokazati veću efikasnost, odgovornost i posvećenost interesima građana i turističke zajednice, zaključuju SDP – ovci.Gradski vijećnici SDP-a

Anita Bonačić Obradović
Saša Škrabić

1 KOMENTAR

  1. Kao da je ovo prvi put. Uvijek muljaže do zadnjeg trenutka. Pomorsko dobro je neupotrebljivo jer nesposobni njime upravljaju, kao što se vidi po stanju na gradskim plažama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA